Mogelijk verband tussen vitamine D-tekort en allergie bij kinderen

nieuws Kinderen tussen 11 en 17 jaar oud met een te laag vitamine D-gehalte in het bloed (15 nanogram vitamine D per milliliter bloed) zijn vaker allergisch (zowel voedsel- als luchtwegallergenen) dan kinderen met voldoende vitamine D (meer dan 30 nanogram vitamine D per milliliter bloed).
Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten bij ruim 3000 kinderen en meer dan 3000 volwassenen (Journal of Allergy and Clinical Immunology). Bij volwassenen werd geen verband gevonden. De auteurs benadrukken dat een vitamine-D tekort geen oorzaak is van allergie, maar mogelijk een bevorderende factor.

Volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad hebben we dagelijks tussen de 5 en de 10 microgram vitamine D nodig. Voor zestigplussers en vrouwen na de menopauze wordt 10 microgram (of 400 IE, Internationale Eenheden) aanbevolen. In normale omstandigheden is dat geen enkel probleem. Wie dagelijks een halfuur buiten in de zon loopt (met de handen en het gezicht onbedekt), maakt op jaarbasis tussen 5 en 10 microgram vitamine D per dag aan.

Vitamine D wordt namelijk in de huid gevormd onder invloed van de zon. Bij mensen die weinig buiten komen, kan er wel een tekort ontstaan. Het wordt ook in beperkte mate opgenomen uit de voeding (onder andere vette vis, levertraan, eieren, boter en margarines die verrijkt zijn met vitamine D).


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram