Hoe wordt heesheid behandeld?

123-dr-oz-keel-senior-lymfe-01-18.jpg

nieuws

Heesheid verdwijnt meestal na enkele dagen vanzelf. Soms is er echter meer aan de hand en is een behandeling vereist. Welke behandeling is uiteraard afhankelijk van de preciese oorzaak.

Mogelijke onderzoeken 
De arts zal eerst proberen om de preciese oorzaak van de heesheid op te sporen. Mogelijk zal u naar een Neus-Keel-Oorarts en/of een logopedist worden doorverwezen voor verder onderzoek.

• Keelspiegelonderzoek 
Bij ‘keelspiegelen’ inspecteert de arts de stembanden met een kleine ronde spiegel. 

• Laryngo-stroboscopisch onderzoek 
Bij de laryngoscopie brengt de arts een dun, buigzaam kijkbuisje via de neus in de keelholte tot bij de stembanden. Tijdens het onderzoek kunnen de stembandtrillingen met behulp van lichtflitsen (stroboscoop) zichtbaar worden. Dit vertraagt het trillingspatroon van de stembanden zodat de trillingen beter bekeken kunnen worden.

• Daarnaast volgt nog een stemonderzoek waarbij de arts vraagt om op een aantal specifieke wijzen te spreken, bv. een klank lang aanhouden, enz. Het stemgeluid wordt hierbij geregistreerd en dan aan een computeranalyse onderworpen.  Bij vermoeden van een verkeerd stemgebruik, kan een functioneel stemonderzoek worden uitgevoerd. Dat gebeurt meestal door een logopedist, op voorschrift van een NKO-arts.

• Indien deze onderzoeken niet voldoende gegevens opleveren en er geen duidelijk diagnose is, kunnen bijkomende onderzoeken nodig zijn, zoals een meting van de elektrische activiteit van de strottenhoofdspiertjes ( een elektromyografie ), radiologische opnamen van de longen, een CT-scan van de hals, enz.

• Bij een vermoeden van zure oprispingen (reflux) kan een pH meting aangewezen zijn, zeker wanneer die oprispingen niet onderdrukt kunnen worden met geneesmiddelen.

• Bij een vermoeden van een kwaadaardige tumor, zal meestal een biopsie worden uitgevoerd waarbij een stukje weefsel wordt weggenomen dat onder de microscoop onderzocht wordt.

Mogelijke behandelingen
• Bij ernstige of chronische infecties kan de arts indien nodig antibiotica voorschrijven. 

• Indien de heeshuid veroorzaakt wordt door maagzuur (reflux), dan kan uw arts eventueel een maagzuurremmer voorschrijven. 

Lees ook: Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?

• De stem laten rusten is een belangrijk onderdeel van de aanpak van heesheid. Dat betekent enkele dagen helemaal niet spreken of zingen, en niet kuchen of schrapen. Fluisteren is minstens even belastend voor de stem als gewoon praten.
Wanneer u na enige dagen stemrust weer mag spreken, doe dit dan op een kalme ontspannen, heldere manier. Vermijd in het begin lange gesprekken. Verhef uw stem niet en fluister ook niet. 

• Alle factoren die het probleem kunnen verergeren, zoals roken, moeten worden vermeden. 

• Ligt een verkeerd stemgebruik aan de basis van uw heesheid, dan zal u waarschijnlijk naar een logopedist of stemtherapeut verwezen worden voor aangepaste stem- of zangtherapie. 
Hierbij krijgt u uitleg over de beginselen van stemhygiëne en leert u de stem via oefeningen op een minder belastende manier leert gebruiken. Via luister- en voeltechnieken leert men het eigen stemgebruik te observeren en te controleren. Men leert de spreektoonhoogte aanpassen, een beter gebruik te maken van de natuurlijke draagkracht van de stem, hoe men de betrokken spieren kan ontspannen, enzovoort.

• Bij stembandknobbels zal een logopedische behandeling meestal volstaan om de stembandknobbels weer te laten verdwijnen. Soms is een kleine heelkundige ingreep nodig om ze te verwijderen.

• Poliepen en kleine tumoren kunnen meestal met een laseringreep verwijderd worden. 

• Indien de heesheid veroorzaakt wordt door een kwaadaardige tumor, bestaan er diverse behandelingsmogelijkheden (bestraling, chemotherapie, chirurgische ingreep...), afhankelijk van de preciese aard en het stadium van de kanker. 


Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram