Eenpersoonkamer in ziekenhuis bevordert communicatie

nieuws De communicatie tussen arts en patiënt in een eenpersoonskamer lijkt beter dan met patiënten op een vierpersoonskamer. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, in het wetenschappelijke tijdschrift Patient Education and Counseling.
Visites in eenpersoonskamers tijdens de ronde van artsen, duren langer dan visites in vierpersoonskamers. De patiënten in de eenpersoonskamer uiten meer zorgen en stellen meer vragen vergeleken met de patiënten in de vierpersoonskamers. Daarbij reageert de arts in de eenpersoonskamers met meer empathie. Er zijn geen verschillen gevonden in de mate waarin intieme onderwerpen worden besproken.
Het onderzoek geeft aan hoe belangrijk de context is in de communicatie tussen arts en patiënt. Patiënten in het ziekenhuis zien hun arts doorgaans tien minuten per dag tijdens de visite/ronde. Eenpersoonskamers bieden de patiënt kennelijk de mogelijkheid meer uit de visite te halen.
Er werden audio-opnames gemaakt van de rondes in de eenpersoons- en vierpersoonskamers op de afdeling urologie van het Erasmus MC. De onderzoekers analyseerden de gesprekken aan de hand van een checklist. De duur van de gesprekken werd gemeten, het type verbale en non-verbale communicatie van de patiënt en de reactie van de arts daarop, en de mate waarin intieme onderwerpen ter sprake kwamen.
Dat wordt bevestigd in een recent onderzoek in de USA (Journal of the American Medical Association, 27 augustus). Daaruit blijkt ook dat patiënten op een eenpersoonkamer minder ziekenhuisinfecties doormaken, dat er minder vergissingen met geneesmiddelen gebeuren, dat de patiënten doorgaans een lagere bloeddruk hebben, beter slapen en minder pijn hebben.
www.nivel.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram