De apotheek van wacht is geen nachtwinkel

123-apoth-geneesm-medic-kopen-170-10.jpg

nieuws Zonnebrandolie, anti-rimpelcrème, fond de teint, douchegel, deodorant, luizenshampoo, tandpasta, vermageringspillen, mascara, ontwormingsmiddel, nagelknipper, scheerschuim, dissolvant, enz. Uit een enquête die de Algemene Pharmaceutische Bond bij zijn leden hield, blijkt dat apothekers die ’s nachts de wachtdienst verzekeren heel vaak moeten klaarstaan voor dringende vragen... die allesbehalve dringend zijn. Daarom lanceert de APB een sensibiliseringscampagne.

De wachtdienst is bedoeld om de beschikbaarheid van geneesmiddelen en de continuïteit van de zorg te garanderen. De apothekers verzekeren deze dienst met een beurtrol, bovenop de normale openingsuren. De apothekers van wacht zijn bereid om ’s nachts te voorzien in elke dringende behoefte aan geneesmiddelen, maar dit wil niet zeggen dat de deur van de apotheek wijd open staat om er eender wat te gaan halen.

Hoewel ‘dringend’ natuurlijk subjectief is en dus van persoon tot persoon kan verschillen, is er geen enkele gerechtvaardigde reden om een apotheker in het holst van de nacht wakker te maken voor een nachtcrème, of een ontwormingsmiddel voor de hond, of om een griepvaccin te reserveren, of de reisapotheek aan te vullen, of een geneesmiddel te halen met een voorschrift dat al van vorige week dateert.

Net als de andere zorgverstrekkers mag de apotheker een wachthonorarium aanrekenen voor elke prestatie die verricht wordt buiten de normale openingsuren, alsook op zon- en feestdagen. Uit de enquête van APB blijkt dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn.
• Komt de patiënt buiten de normale openingsuren (vanaf 19.00 uur ’s avonds tot 8.00 uur ’s morgens) of op een zondag of feestdag om een voorgeschreven, terugbetaald geneesmiddel - waarvoor de arts of de apotheker de term ‘dringend’ op het voorschrift vermeldt – dan neemt het RIZIV het wachthonorarium van € 5,11 voor haar rekening.
• In alle andere gevallen (niet-dringend voorschrift, niet-terugbetaalde geneesmiddelen, andere producten,...) is het wachthonorarium ten laste van de patiënt en staat het de apotheker vrij om de hoogte van dit bedrag zelf te kiezen op voorwaarde dat het ‘redelijk’ is en goed zichtbaar wordt aangeduid.
Voor wat niet echt dringend is, gaat u best tijdens de normale openingsuren naar de apotheek. Dan hoeft u geen bijkomend wachthonorarium te betalen.

Laatst bijgewerkt: oktober 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram