62 procent van de skiërs en 35procent van de snowboarders draagt nooit een helm

nieuws Het merendeel van de skiërs (62%) en snowboarders (35%) draagt nooit een helm tijdens het skiën. Het percentage skiërs dat altijd een helm draagt is ten opzichte van 2008 flink gestegen van 6% toen naar 30% in 2011. Ook bij snowboarders ging het aantal helmdragers in dezelfde periode fors omhoog, van 20% naar 49%.

Met de actie ‘Gebruik je kop, helm op’ willen de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) en VeiligheidNL snowboarders en skiërs stimuleren een skihelm te dragen om ernstig hoofd- en hersenletsel te voorkomen.

Jaarlijks worden in Nederland circa 100 wintersporters in ziekenhuizen behandeld met ernstig hoofdletsel. Het werkelijk aantal wintersporters dat ernstig hoofdletsel oploopt in het buitenland ligt met zekerheid hoger. Maar omdat ziekenhuizen in de populaire wintersportlanden geen registratie van specifieke letsels bijhouden, is hier geen uitspraak over te doen.

Hoofd- en hersenletsel is een ernstige verwonding die langdurig hinder oplevert. De belangrijkste gevolgen zijn: concentratieverlies, minder goed geheugen, snellere vermoeidheid en chronische hoofdpijn.

De snelheid tijdens het skiën wordt vaak onderschat, maar je haalt bij een afdaling al gauw snelheden die hoger zijn dan vijftig kilometer per uur. In het verkeer draagt men een helm, dus het idee om dit tijdens het skiën en snowboarden ook te doen is niet zo gek. Gelukkig dragen steeds meer volwassenen in navolging van kinderen een helm. In een aantal landen en in de skischolen is een helm al verplicht voor kinderen tot en met 14 jaar. Die verplichting zal er voor volwassenen niet zo snel komen, maar als je een beetje nadenkt draag je een helm”, aldus Bert Romani, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging.

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram