Geen bewijs voor gezondheidsschade door elektromagnetische velden

nieuws De Nederlandse Gezondheidsraad analyseerde recent wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidsschade door mobiele telefoons, hoogspanningslijnen of andere bronnen van elektromagnetische velden. Voor een deel blijkt het onderzoek geen conclusies toe te laten, omdat er te veel methodologische tekortkomingen zijn. Ander onderzoek is wel goed opgezet.

• Het eerste thema is zendmasten voor mobiele telefoons als mogelijke oorzaak van kanker. Het beschikbare onderzoek is zwak van kwaliteit en laat geen conclusies toe. Recent onderzoek over andere typen zenders, met name voor radio en televisie, lijkt te wijzen op meer gevallen van leukemie nabij dergelijke zenders. Een grondige beoordeling laat echter zien dat die clusters waarschijnlijk op toeval berusten.
• Wat mobiele telefoons betreft, zegt de Gezondheidsraad dat in de tot nu toe gepubliceerde gegevens geen verhoogde risico’s zijn geconstateerd. Alleen bij het gebruik van oudere, analoge telefoons is in één onderzoek een beperkt effect te zien op goedaardige gezwellen van de gehoorzenuw. Nieuwe gegevens komen binnenkort.
• Onderzoek naar beroepsmatige blootstelling aan extreem laagfrequente velden toont geen verband met borstkanker.
• Onderzoek bij hoogspanningslijnen laat een licht verhoogd risico zien. Verschillende relevante variabelen zijn echter niet meegewogen (bijvoorbeeld of vrouwen wel of geen borstvoeding hebben gegeven). De commissie kan daarom geen conclusies trekken uit deze bevindingen.
Verder is in een internationaal project met geïsoleerde lichaamscellen onderzocht of elektromagnetische velden DNA-schade kunnen veroorzaken. De aanwijzingen daarvoor zijn zwak en afkomstig van slechts één onderzoek.
• Het laatste thema is `elektrische overgevoeligheid'. Sommige mensen schrijven gezondheidsklachten toe aan blootstelling aan elektromagnetische velden. Er zijn op dit moment geen wetenschappelijke aanwijzingen voor een oorzakelijk verband, maar nader onderzoek is gewenst.

Lees ook: Straling - De bestraalde mens

bron: `Elektromagnetische velden: Jaarbericht 2005', nr 2005/14,

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
BUDDY DEAL – Stop in mei met roken! BUDDY DEAL – Stop in mei met roken!
Stichting tegen Kanker

Samen stoppen? Of wil je iemand helpen stoppen? Schrijf je gratis in en ontvang ons advies!

Ontvang je steunpakket

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram