Gewichtstoename door prikpil

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De ‘prikpil’ kan volgens een studie in het American Journal of Obstetrics and Gynecology tot aanzienlijke gewichtstoename leiden.
In een geroep van 703 vrouwen kwamen gebruiksters van de prikpil met als werkzame stof medroxyprogesteron (DMPA) in de eerste 3 jaar gemiddeld 5,1 kg aan. De toename was het grootst in de eerste 18 maanden en betrof overwegend vetophoping in de buik en rond de organen, wat als een risicofactor voor o.m. hart- en vaatziekten wordt beschouwd. Het risico op een BMI van tenminste 30 kg/m2, de ondergrens van obesitas, bij DMPA-gebruiksters lag 2,1 keer hoger dan bij vrouwen die geen hormonale anticonceptiva gebruikten. Vrouwen die van DMPA overstapten op orale anticonceptiva vielen nauwelijks af, in tegenstelling tot vrouwen die op condoomgebruik overgingen.
De auteurs schrijven dat uit de voorlopige resultaten van de studie blijkt dat een kwart van de DMPA-gebruiksters te maken heeft met een significante en potentieel gevaarlijke verandering van de lichaamsbouw (zie Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C109)
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram