Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Britse wetenschappers doen opvallende oproep: “Maak spermadonatie mogelijk na overlijden”

Laatst bijgewerkt: januari 2020
123_sperma_invriezen_labo_2020.jpg

nieuws Zoals we een lever, nier of hart doneren bij onze dood, moet het ook moreel toegelaten zijn om sperma te doneren. Althans als het van twee Britse wetenschappers afhangt. Dat moet volgens hen helpen om het tekort aan donaties in Engeland tegen te gaan.“Het is technisch mogelijk, maar het zaad is wel van slechtere kwaliteit”, zegt fertiliteitsarts Herman Tournaye.

“Het is moreel aanvaard om weefsel te doneren om het lijden van anderen te verlichten. Dit moet ook kunnen voor andere vormen van lijden, zoals onvruchtbaarheid”, zeggen de Britse onderzoekers die door spermadonatie na het overlijden het aantal donaties in Engeland willen verhogen. Want sinds 2005 zegt de wet dat donoren ermee moeten instemmen dat kinderen, geboren uit hun donaties, contact moeten kunnen opnemen wanneer ze 18 worden. Een wet die volgens velen ervoor zorgt dat er een tekort is aan spermadonaties in Engeland.
Toch niet aan te raden
Technisch gezien is spermadonatie na overlijden mogelijk. Dan wordt de sperma verzameld door middel van elektrische stimulatie van de zenuwbanen, waardoor een zaadlozing kan worden opgewekt. Een andere manier is door de sperma operatief weg te halen uit de teelbal.

Hoewel het mogelijk is, is het volgens Tournaye toch niet aan te raden: “Sperma is in dat geval van slechtere kwaliteit. De bevruchting moet dan via IVF gebeuren omdat het zaad niet goed genoeg is voor inseminatie, wat zeer ingrijpend is.”

Volgens fertiliteitsarts Petra De Sutter is het op ethisch vlak ook niet de beste oplossing: “Donatie wordt op die manier geïnstrumentaliseerd. Beter zou zijn als deze mannen net als levende donoren eerst gescreend worden, want sperma mag je niet behandelen als kraakbeen. Er wordt namelijk een kind mee verwekt.”
Sperma invriezen en achteraf gebruiken
Ook bij ons is het niet mogelijk om sperma weg te halen bij een overledene. Wel kunnen koppels sperma op voorhand laten invriezen waardoor het na het overlijden toch gebruikt kan worden door de partner. “Dit kan enkel nadat beide partijen en het fertiliteitscentrum een contract hebben ondertekend. In dat geval kan het sperma ook enkel gebruikt worden door de opgegeven persoon”, aldus Tournaye.

Voor wie het zich afvraagt: vrouwen kunnen na hun overlijden hun steentje niet bijdragen aangezien eicellen bij overlijden bijna meteen onbruikbaar worden.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200122_04816652


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram