Beter en meer sperma met boxershort?

f-123-boxershort-ondergoed-was-vruchtb-09-18.jpg

nieuws

Mannen die vaker boxershorts dragen, hebben doorgaans meer en beter sperma dan mannen die strak ondergoed dragen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in de Verenigde Staten, gepubliceerd in het blad Human Reproduction

Bij de studie waren 656 mannen tussen 32 en 39 jaar betrokken, die zich vanwege voortplantingsproblemen samen met hun partner bij het ziekenhuis hadden gemeld. Ze vulden een vragenlijst in waarin onder meer gevraagd werd naar het type ondergoed dat ze de voorbije drie maanden doorgaans droegen. 

53 procent van de mannen droeg doorgaans boxershorts. Een analyse van hun sperma wees uit dat zij 25 procent hogere spermaconcentraties hadden en 17 procent meer sperma dan mannen die voornamelijk strak ondergoed droegen. Ook bleken mannen die meestal boxershorts droegen een hogere concentratie sperma te hebben dat zeer beweeglijk is en dus in staat is om de eicel te bereiken.

Uit bloedmonsters bleek verder dat mannen die boxershorts droegen 14 procent minder follikelstimulerend hormoon (FSH) aanmaakten dan mannen die geen boxershorts droegen. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in de vruchtbaarheid van de man en wordt in verband gebracht met het aanmaken van sperma. Het feit dat mannen die vrij strak ondergoed dragen minder spermacellen aanmaken en meer follikelstimulerend hormoon aanmaken, suggereert dat er sprake is van een compenserend mechanisme, waarbij een afname in de spermaproductie bij mannen in strak ondergoed het brein aanzet tot het verhogen van de productie van hormonen die de spermaproductie op gang moeten helpen.

Temperatuur balzak
Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een verhoogde temperatuur in de balzak een negatieve invloed heeft op het functioneren van de testikels. De temperatuur in de zaadballen hoort 35 graden te zijn, dit is lager dan de lichaamstemperatuur (37 graden). 
Eerdere studies naar het effect dat bepaalde types ondergoed op de spermaproductie hebben, leverden een dubbelzinnig beeld op. Ook dit onderzoek geeft geen definitief uitsluitsel, zo benadrukken ook de onderzoekers. Er werden alleen mannen onderzocht die zich hadden aangeboden in een fertiliteitskliniek, wat een vertekend beeld kan geven.

Of een boxershort effectief de temperatuur van de balzak verlaagt in vergelijking met strak ondergoed werd niet rechtstreeks gemeten. Evenmin werd nagegaan of door het zorgen voor een lagere temperatuur de kwaliteit van het sperma en/of de vruchtbaarheid daadwerkelijk verbeterde.
Dat gezegd zijnde, kan het zeker geen kwaad om boxershorts te dragen als u probeert om een baby te krijgen.

Bronnen
https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/dey259/5066758

https://www.scientias.nl/onderbroek-lijkt-toch-echt-van-invloed-op-de-spermakwaliteit/

https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/boxers-better-briefs-for-aspiring-fathers-says-study/


Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram