7 dingen om op te letten als je zwanger wil worden

dossier Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Je weet tenslotte nooit wanneer de bevruchting zal plaatsvinden. Daarom deze zeven richtlijnen.

Waar moet je op letten als je zwanger wilt worden?

Roken

Roken heeft een effect op de vruchtbaarheid. Rokende vrouwen hebben 23 procent meer kans op een miskraam en er is 50 procent meer kans op perinatale sterfte (doodgeboorte, sterfte bij bevalling en kort erna). Bij mannen die roken zou er een relatie bestaan tussen roken en een verminderde kwaliteit van sperma. Stop dus zo snel mogelijk met roken. Vermijd ook passief roken. Ook na de geboorte heeft het rookgedrag van mama en/of papa een grote invloed op de gezondheid van het kindje en bestaat er een groter risico op gezondheidsproblemen en wiegendood.

Alcohol

Alcoholgebruik is nadelig voor de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap. Dagelijks gebruik van 1 tot 2 eenheden alcohol tijdens de zwangerschap leidt tot een toename van het aantal miskramen en doodgeboorten. Bij mannen veroorzaakt alcohol erectiestoornissen en libidoverlies. Bij mannen die meer dan 20 eenheden alcohol per week drinken, duurt het dubbel zo lang om zwanger te worden. Jullie kunnen dus beter alle twee stoppen met alcohol drinken.

Geneesmiddelen

Gebruik je medicatie? Dan is het belangrijk om aan je dokter te melden dat je zwanger probeert te worden. Vaak wordt dan de hoeveelheid medicatie aangepast. Het is ook geen slecht idee om ook je partner hierbij te betrekken, want sommige medicatie is niet goed voor de zaadcellen.

Vitaminen

Neem nooit vitaminen op eigen initiatief, maar vraag steeds raad aan een arts of vroedvrouw. Extra vitamine A supplementen worden bijvoorbeeld afgeraden omdat dit schadelijk kan zijn voor je baby. De enige vitamine die algemeen aangeraden wordt tijdens de zwangerschap is foliumzuur, en vaak ook vitamine D.

Mondverzorging

Maak zeker ook een afspraak bij de tandarts als je zwanger wil worden. Een slechte mondhygiëne kan de zwangerschap immers vanaf het prille begin ongunstig beïnvloeden. Vanuit een ontstoken tand worden heel wat stoffen geproduceerd die niet alleen lokaal, maar via het bloed, ook elders in het lichaam voor problemen kunnen zorgen. Een goede mondverzorging komt dus niet alleen de gezondheid van de mama ten goede, maar vermindert ook de kans op overdracht van ziektekiemen naar de baby.

Verre reizen

Informeer voor je op reis gaat of er een vergrote kans is op een bepaalde infectie. Bespreek met je arts of die infecties schadelijk kunnen zijn voor je zwangerschap en baby. Bekijk ook welke malariatabletten veilig zijn voor je zwangerschap. Landen waar het zika-virus voorkomt, vermijd je beter. Lees ook: Mag je reizen als je zwanger bent?

Werkomstandigheden

Chemicaliën en straling kunnen jouw vruchtbaarheid en die van je partner verminderen. Ook fysiek zwaar werk of zeer stressvol werk, kan zijn tol eisen op jou en je zwangerschap. Bespreek met je bedrijfsarts wat de risico's van jouw werk zijn. Geen zorgen, computers en microgolfovens zijn helemaal veilig! Bron: Thuisarts


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram