Pinda-allergie genezen met pinda’s

nieuws Britse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om een pinda-allergie te genezen: door kinderen minieme hoeveelheden pinda’s te laten eten, en de dosis telkens te verhogen, zouden ze op den duur gewend raken aan de pinda’s en niet meer allergisch reageren. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier nog om een experimentele methode die verder moet onderzocht worden en momenteel nog niet kan toegepast worden. Het is dus zeker niet iets om thuis zelf te proberen.

Het onderzoek werd gedaan onder een groep van 85 kinderen tussen 7 en 16 jaar met een pinda-allergie. Ze kregen elke dag een kleine hoeveelheid pindapoeder en de dosis werd over een periode van zes maanden verhoogd. Aan het einde van het onderzoek kon 84 tot 91 procent van de groep zonder problemen dagelijks vijf pinda's eten. Na nog een half jaar kon 54 procent van de groep zelfs tien pinda's per dag verdragen.

Het gaat hier in feite om een soort immuuntherapie, een methode die al langer met succes wordt toegepast bij bijvoorbeeld allergie voor bepaalde pollen en voor insectengif.
Pinda-allergie is de meest voorkomende voedselallergie. Een minimale hoeveelheid pinda's kan al tot zeer ernstige reacties leiden. Tijdens het onderzoek kregen kinderen die meededen ook allergische reacties, maar die waren meestal niet ernstig. Eén kind kreeg een ernstige anafylactische reactie en moest worden behandeld met adrenaline.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram