Bloedtest voorspelt ernst van pinda-allergie

123-pinda-noten-allerg----03-16.jpg

nieuws Pinda-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën in ons land. Het correct opsporen en het inschatten van de ernst van een pinda-allergie is niet vanzelfsprekend. Een eenvoudige bloedtest kan nu de ernst van een pinda-allergie inschatten. Dat blijkt uit onderzoek van UZA en UAntwerpen.

Pinda-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën in België en komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Veel voedingsproducten bevatten pinda. Ook kleine hoeveelheden pinda moeten worden vermeden, wat zeer ingrijpend kan zijn.
Een allergische reactie op het eten van pinda’s kan zich op verschillende manieren uiten. Er kunnen zich onschuldige symptomen voordoen zoals een kriebel in de mondholte, maar een pinda-allergie kan ook ernstige en zelfs levensbedreigende symptomen uitlokken, zoals ernstige opzwelling van het aangezicht, een bloeddrukdaling en kortademigheid.

Bloedtest
Een test voor het vaststellen van een pinda-allergie moet zeer betrouwbaar zijn, zodat wordt vermeden dat gezonde mensen als pinda-allergisch bestempeld worden. Uit het onderzoek van het UZA blijkt nu dat een eenvoudige bloedtest de ernst van een pinda-allergie grotendeels kan voorspellen.

De Antwerpse studie, verschenen in het International Journal of Clinical and Laboratory Medicine, is de eerste ooit in Vlaanderen. In totaal waren 89 patiënten tussen 1 en 70 jaar met een pinda-allergie bij de studie betrokken en er werden ook antistoffen tegen de pinda-eiwitten bepaald bij 21 baby's jonger dan 1 jaar met eczeem.
De bloedtest bepaalt antistoffen tegen verschillende eiwitten in pinda. Die eiwitten luisteren naar de naam ‘Ara h‘. Uit het onderzoek blijkt dat antistoffen tegen het eiwit ‘Ara h 8’ vaak gerelateerd zijn aan milde symptomen, zoals een jeukend, tintelend gevoel in de mond en/of de keel. Terwijl antistoffen tegen ‘Ara h 2’ in ongeveer 94 % van de patiënten met een ernstige, levensbedreigende reactie wordt gevonden.

De test scoort vooral goed bij kinderen: onder de 7 jaar lukt het om alle patiëntjes met risico op levensbedreigende allergische reacties te identificeren.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het hebben van antistoffen tegen pinda-eiwitten al op zeer jonge leeftijd kan voorkomen, zelfs al bij kindjes onder de leeftijd van 1 jaar die zelf nog nooit pinda’s hebben gegeten.

Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram