Vitaminesupplementen verhogen misschien risico op borstkanker

nieuws Vrouwen die regelmatig een multivitamine- en mineralenpreparaat nemen, hebben een hogere kans op borstkanker, zo blijkt uit een Zweedse studie (American Journal of Clinical Nutrition, Published online 24 March 2010; doi:10.3945/ajcn.2009.28837).
bij meer dan 35.000 vrouwen tussen 49 en 83 jaar oud. De vrouwen werden gedurende bijna 10 jaar opgevolgd.

Van de vrouwen die geregeld vitaminepillen slikten, kreeg 3,25% borstkanker tijdens de studieperiode. Bij vrouwen die geen vitaminepillen namen, was dit 2,6%. Na verrekening van andere risicofactoren (zoals leeftijd, familiegeschiedenis, enz.) besluiten de Zweedse onderzoekers dat vrouwen die vitamines nemen gemiddeld 19% meer kans hebben op borstkanker dan vrouwen die geen vitamines nemen. Welke vitamines daarvoor precies verantwoordelijk zouden zijn, is niet bekend.

Door het type studie kan men hieruit niet besluiten dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de vitaminepreparaten en borstkanker, alleen dat borstkanker meer voorkomt bij vrouwen die dergelijke preparaten nemen. Maar het zou ook kunnen dat deze vrouwen ongezonder leven, ongezonder eten, enz.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram