Zetpillen met essentiële oliën verboden voor kinderen onder 30 maanden

nieuws Het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) heeft maatregelen genomen om de verkoop van zetpillen op basis van essentiële oliën die terpeenderivaten bevatten, voor gebruik bij kinderen jonger dan 30 maanden, aan banden te leggen. Deze producten worden traditioneel gebruikt ter verzachting van de luchtwegen en om vrijer te kunnen ademen. Er bestaan namelijk twijfels over de veiligheid van zetpillen die terpeenderivaten bevatten, in het bijzonder over het risico van het optreden van ernstige neurologische bijwerkingen zoals stuipen bij jonge kinderen.

• Uit voorzorg raadt het fagg de ouders aan de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het gebruik ervan en het advies van de voorschrijvende arts of apotheker strikt na te leven.

• Het fagg raadt af om deze suppo’s op eigen initiatief te gebruiken bij kinderen jonger dan 30 maanden en bij kinderen met een voorgeschiedenis van koortsstuipen of epilepsie of een recente voorgeschiedenis van anorectale letsels.

• Vanaf heden mogen er geen zetpillen op basis van essentiële oliën die terpeenderivaten bevatten voor het gebruik bij kinderen onder de 30 maand verder in de handel worden gebracht door de fabrikant zonder voorafgaande registratie of vergunning.

• Producten die zich in de handel bevinden worden niet weggenomen en dit om toe te laten dat artsen die de zetpillen momenteel gebruiken in de behandeling, de behandeling kunnen voltooien. Artsen zullen het gebruik van deze zetpillen enkel toepassen na het uitsluiten van mogelijke risicofactoren.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram