Maak van je huis een veilige thuis

In dit artikel
Maak van je huis een veilige thuis

dossier

In huis voel je je meestal wel veilig, maar geldt dat voor alle leden van het gezin? Vooral jonge kinderen worden nog heel vaak het slachtoffer van onveilige situaties in huis. Met degelijke preventieve maatregelen kunnen dergelijke ongevallen vermeden worden.

We bekijken per leeftijdsgroep welke ongevallen er kunnen gebeuren en hoe ze vermeden kunnen worden.


0 tot 1 jaar

123_veiligheid_kind_huis.jpg
De eerste activiteiten van een pasgeborene zijn gericht op de bevrediging van zijn vitale behoeften (zuurstof, eten en drinken). De behoefte aan liefde en geborgenheid wordt ook snel belangrijk. De voornaamste communicatiemogelijkheid van een baby is huilen. Door te huilen kan een baby duidelijk maken dat er iets schort. Dit is een belangrijke reflex tegen gevaar. Na zowat 3 maanden begint het kind veel (maar nog niet doelgericht) te bewegen. Na enige tijd probeert het kind zijn houding door reflexbewegingen te veranderen. Weldra wordt de baby heel nieuwsgierig. Hij wil zijn omgeving beter leren kennen. Het blijft niet bij kijken. Het kind wil alles aanraken en betasten: het grijpt naar alles wat in zijn omgeving komt.

Wat kan er gebeuren?
De baby verstikt in losse dekens, onder een hoofdkussen of een grote pluche beer.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Een hoofdkussen en grote speelgoeddieren horen niet thuis in een kinderbed. Ook de poes moet andere oorden opzoeken. Neem geregeld een kijkje in de kinderkamer.

Wat kan er gebeuren?
De baby huilt bij dreigend gevaar, pijn, …
Wat kan je doen?
Het gehuil van de baby moet altijd hoorbaar zijn, ook ’s nachts. Laat de deur van de kinderkamer op een kier. Gebruik een babyfoon. Reageer steeds op gehuil.

Wat kan er gebeuren?
De baby valt van het verzorgingskussen.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Laat het kind geen enkele seconde onbewaakt op het verzorgingskussen liggen. Hou de baby met één hand vast wanneer je naar iets reikt.

Wat kan er gebeuren?
De baby brandt zich aan warme voorwerpen. Het verwondt zich bij het reiken naar iets.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Houd verwarmingsapparaten uit de buurt van het kinderbed. Zet het kinderbed niet te dicht bij elektrische snoeren of een tafeltje waar allerlei voorwerpen opstaan.

1 tot 2 jaar

Een kind leert nu stilaan lopen, rennen, klimmen en springen. Vallen en stoten worden dagelijkse gebeurtenissen. Het kind is heel ondernemend en nieuwsgierig. Alles wordt betast, bekeken en geproefd. Allerhande vreemde voorwerpen worden in het mondje of zelfs oortjes of neusje gestopt.

Wat kan er gebeuren?
Het kind valt van de trap, uit bed, uit het raam, over rondslingerend speelgoed.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Beveilig een trap door een traphekje boven- en onderaan de trap te plaatsen. Zorg ervoor dat het kind niet op openstaande laden kan klauteren. Laat niets op de grond rondslingeren. Beveilig ramen door het plaatsen van een veiligheidsslot.

Traphekje
Waar moet je op letten bij de aankoop van een traphekje? Vaste traphekjes zijn steviger dan verplaatsbare hekjes. Deze laatste worden bevestigd met een klemsysteem. Wanneer het kind er tegen valt, kan het klemsysteem het begeven. De afstand tussen de verticale spijlen moet tussen de 7 en 8 cm zijn. Hekjes met schuine (ruitvormige) of horizontale spijlen zijn onveilig: het kind kan erover klauteren.

thuis pluis_vensterbeveiliging-200.jpg
Raamsluitingen
Ramen kunt u beveiligen met veiligheidshaken. Zij voorkomen dat het raam verder dan op een kier opengedraaid kan worden. Kinderen kunnen die haken niet openpeuteren.

Wat kan gebeuren?
Het kind valt tegen scherpe hoeken of tegen een hete ovendeur.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Hou toezicht wanneer het kind begint te lopen. Hou het uit de buurt van ramen, kachels, ovens. Zorg ervoor dat het kind niet op een openstaande ovendeur kan klauteren.

Wat kan er gebeuren?
Het kind trekt potten en pannen met een hete inhoud over zich heen. Het trekt aan het tafellaken, aan de snoer van het strijkijzer, de koffiekan, …
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Laat kinderen niet alleen. Laat nooit de steel van de pannen over de rand van het fornuis uitsteken. Gebruik tafelklemmen zodat het tafellaken niet kan worden weggeschoven of gebruik tafelnaps ipv een tafellaken.

Wat kan er gebeuren?
Het kind stopt allerhande zaken in zijn mondje waardoor er verwondingen, verstikking of elektrocutie kunnen ontstaan.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Laat het kind niet met kleine voorwerpen spelen. Hou het uit de buurt van giftige producten en elektrische snoeren. Bewaar nooit giftige (onderhouds-)producten in limonade- of waterflessen. Bewaar geneesmiddelen achter slot en grendel in de huisapotheek. Laat geen geneesmiddelen achter in uw handtas. Koop producten waarvan de verpakking is voorzien van een kindveilige afsluitdop. Beveilig stopcontacten.

2 tot 4 jaar

Door de ontwikkeling van zijn lichaam kan het kind soms moeilijk zijn evenwicht bewaren. Zijn actieterrein is nu al vrij uitgebreid en hij houdt van lopen, springen, klimmen. Het kind begint zich te interesseren voor kleine huishoudelijke karweitjes. Vooral op driejarige leeftijd heeft het kind een sterke imitatiedrang. Die imitatiedrang kan wel eens gevaarlijk worden als het nabootsen niet onder toezicht gebeurt. Goede voorbeelden van veilig gedrag bij de ouders zijn zeer opvoedend.

Wat kan gebeuren?
Het kind valt door onstuimig gedrag.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Laat het kind niet op gevaarlijke plaatsen spelen (trappenhuis, garage, …). Zorg ervoor dat het kind zijn spulletjes opruimt.

Wat kan gebeuren?
Het kind snoept aan geneesmiddelen.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Prijs geneesmiddelen nooit aan als snoepjes wanneer het kind ze niet wil innemen. Berg medicijnen veilig op, bij voorkeur in de huisapotheek en buiten het bereik van kinderen.

Wat kan gebeuren?
Het kind verwondt zich aan allerlei gebruiksvoorwerpen (keukengerei, elektrische apparaten, schroevendraaier, …).
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Gebruik geen lucifers in de nabijheid van kinderen. Wijs op het gevaar van lucifers. Pas op met brandende kaarsen. Jonge kinderen grijpen naar het bewegende vlammetje. Hou kinderen uit de buurt van een barbecue of een open warmtebron. Laat hen niet spelen met gebruiksvoorwerpen, wel met gepast speelgoed.


Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram