Nieuwe vaccinatie tegen bof-mazelen-rubella

nieuws Indien u als kind volledig gevaccineerd werd tegen bof-mazelen-rubella, dan bent u in principe levenslang beschermd.
Het vaccinatieschema omvat een dosis drievoudig vaccin (tegen mazelen, bof en rubella of rode hond) op de leeftijd van 12 maanden. Wanneer het kind het lager onderwijs begint, moet de vaccinatietoestand worden gecontroleerd en wordt een inhaalvaccinatie gegeven aan de kinderen die het vaccin nog niet gekregen hebben.
Op de leeftijd van 10-13 jaar (normaal in het vijfde leerjaar) moet een tweede dosis vaccin toegediend worden. Als je maar één spuitje hebt gehad, ben je onvoldoende gewapend en haal je best een herhaling.
Deze vaccins worden gratis ter beschikking gesteld door de Vlaamse Gemeenschap.
Zolang natuurlijke virussen in omloop zijn, kan echter niet worden uitgesloten dat er een herinfectie optreedt, hetzij door falen van het vaccin, hetzij door vermindering van de immuniteit, en dit op een leeftijd dat deze virale aandoeningen veel ernstiger verlopen.
Vaccinatie tegen mazelen kan nuttig zijn binnen de 72 uur na contact met een besmet persoon. Voor bof heeft een dergelijke spoedvaccinatie geen zin.

Indien u als kind niet of niet volledig gevaccineerd werd tegen bof-mazelen-rubella, dan is vaccinatie aan te raden voor:
- Vrouwen in de vruchtbare periode die geen rubella-antilichamen hebben;
- vrouwen die veel in contact komen met kinderen of zieken;
- onmiddellijk na de bevalling, bij vrouwen die geen antilichamen bezitten;
- Jonge volwassen mannen die geen antilichamen tegen bof hebben;
- Personen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen en in contact komen met een besmet persoon (vaccinatie binnen de 72 uur kan gedeeltelijk bescherming bieden);
- Personen geboren na 1980, die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen en de ziekte niet klinisch doormaakten.

Personen die vóór 1960 geboren zijn mogen als beschermd worden aanzien.
Bij volwassenen die nooit werden gevaccineerd volstaat één dosis van het vaccin.

Vrouwen in de eerste helft van de zwangerschap die niet tegen rode hond (rubella) zijn ingeënt en de ziekte niet hebben doorgemaakt, krijgen het advies bij een mogelijke besmetting direct met de huisarts contact op te nemen.


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram