Laat je om de tien jaar vaccineren tegen tetanus
nieuws
Tetanus (of klem) is een zeer ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. De bacterie zelf is niet gevaarlijk voor de mens, maar de gifstof (toxine) die zij afscheidt, is dat wel. Dit krachtige gif blokkeert de werking van bepaalde zenuwen en veroorzaakt zo ongecontroleerde spierkrampen. Zelfs een uiterst kleine hoeveelheid is dodelijk.
Deze bacterie komt voor in de darmen van paarden en andere planteneters. Via de uitwerpselen worden de sporen van deze bacterie in de omgeving verspreid. Ze komen dan ook zowat overal voor in de bodem en straatvuil, op planten enz. waar ze jarenlang kunnen overleven. Via een huidwondje – bijvoorbeeld wanneer u in de tuin werkt, paardenmest ruimt of met de fiets valt – kan u besmet raken. De wonde hoeft niet groter zijn dan een diepe prik van een doorn. Vooral diepe wonden, bv. wanneer u in een nagel trapt of met een snoeischaar in de vingers knipt, zijn gevaarlijk.
Wie moet zich laten vaccineren?
Iedereen. Ook als u ooit al eens tetanus hebt gehad, moet u zich laten inenten omdat uw lichaam geen natuurlijke weerstand opbouwt tegen het gif van de bacterie.
Indien u als kind volledig gevaccineerd werd tegen tetanus:
In ons land worden alle zuigelingen gevaccineerd. Er zijn 4 dosissen nodig die worden toegediend op de leeftijd van 8, 12, 16 weken en op 15 maanden. Daarvoor wordt een hexavalent vaccin gebruikt dat bescherming biedt tegen 6 infectieziekten: poliomyelitis, difterie, tetanus, pertussis, Haemophilus influenzae type b en hepatitis B. De Vlaamse overheid stelt dat vaccin gratis ter beschikking.
Op de leeftijd van 5-7 jaar (normaal in het eerste leerjaar) wordt een herhalingsvaccin gegeven. Daarvoor wordt een tetravalent vaccin gebruikt dat bescherming biedt tegen 4 infectieziekten: poliomyelitis, difterie, tetanus en pertussis.
Op de leeftijd van 14-15 jaar (derde jaar secundair) wordt een tweede herhalingsvaccin gegeven. Daarvoor wordt een trivalent vaccin gebruikt dat bescherming biedt tegen 3 infectieziekten: difterie, tetanus en pertussis.
Voor een goede en levenslange bescherming moet de tetanusvaccinatie om de 10 tot 20 jaar herhaald worden. Dat gebeurt steeds samen met difterievaccinatie (Tedivax pro adulto). Eventueel kan dat ook in een drievoudig vaccin samen met kinkhoest (Boostrix).
Indien de vorige injectie langer dan 20 jaar geleden is, worden 2 inspuitingen met 6 maanden interval aangeraden.
Voor mensen die avontuurlijk reizen, wordt een herhalingsvaccinatie aangeraden als het laatste vaccin minstens vijf jaar geleden is. Indien een gelijktijdige beschermingsdosis tegen poliomyelitis nodig is, zal één injectie van het gecombineerde dT-IPV vaccin (Boostrix Polio of Revaxis) voorgesteld worden.
Volwassenen die niet zeker zijn of ze ooit de volledige basisvaccinatie ondergaan hebben, doen er goed aan zich alsnog te laten vaccineren. Raadpleeg in dat geval je arts.
Zwangerschap vormt geen tegenaanwijzing voor het gebruik van tetanusdifterievaccinatie.
U werd als kind niet of onvolledig gevaccineerd:
Vermits in België de universele vaccinatie gestart is in 1959 en kinderen tot 15 jaar toen werden gevaccineerd, loopt iedereen geboren voor 1944 het risico nooit een basisvaccinatie te hebben gehad. U moet dan een volledige basisvaccinatie krijgen. Ook immigranten uit landen die geen adequaat vaccinatiebeleid voeren, zijn mogelijk niet gevaccineerd.
Het vaccinatieschema voor volwassenen die niet eerder gevaccineerd werden, verloopt als volgt :
• eerste inenting ;
• tweede inenting : 1 maand later;
• derde inenting 6 of 12 maanden later.
Nadien moet de tetanusvaccinatie om de 10 à 20 jaar herhaald worden, zoals hoger beschreven.
Lees ook: Alles wat je moet weten over tetanus