Griepvaccinatie bij kinderen met astma afschaffen

nieuws De jaarlijkse griepprik voor kinderen met astma kan beter worden afgeschaft. Dit stelt Herman Bueving, verbonden aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, in het proefschrift 'Influenza Vaccination in Children with Asthma'.
Kinderen en jongvolwassenen met astma dienen zich jaarlijks door hun huisarts te laten vaccineren tegen de griep. Dit advies wordt in bijna alle Westerse landen gegeven. Merkwaardig genoeg is er weinig wetenschappelijke onderbouwing voor deze vaccinatie. Op dit moment wordt 50% tot 60% van kinderen met astma gevaccineerd. Als vaccinatie zinvol is, is dit percentage te laag; als vaccinatie niet zinvol is, is het te hoog.

De afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC heeft een onderzoek uitgevoerd waarin de effectiviteit van griepvaccinatie bij kinderen met astma van 6-18 jaar is onderzocht. De onderzoekers hebben het aantal door griep veroorzaakte astma-aanvallen tijdens hetgriepseizoen bij gevaccineerde kinderen vergeleken met dit aantal bij kinderen die zijn gevaccineerd met nepvaccin.
Het onderzoek is uitgevoerd in de griepseizoenen 1999-2000 en 2000-2001. Ongeveer 350 kinderen hebben het geadviseerde vaccin gekregen en 350 een placebo. De conclusie luidt dat griepvaccinatie bij kinderen met astma geen afname tot gevolg heeft van het aantal, de ernst en de duur van astma-aanvallen die door griep zijn veroorzaakt. Wel was de kwaliteit van leven in de met het griepvaccin gevaccineerde groep tijdens de gemelde griepepisodes iets beter dan in de met het nepvaccin gevaccineerde groep. Geruststellend is dat uit het onderzoek bleek dat griepvaccinatie nauwelijks bijwerkingen heeft, behalve een pijnlijke rode arm.

Daarnaast hebben de onderzoekers in de medische literatuur gezocht naar harde cijfers over het vóórkomen van influenza bij kinderen en de daarmee gepaard ziektelast. Daaruit blijkt dat griep bij kinderen gemiddeld genomen minder vaak voorkomt en minder ernstig is dan vaak wordt gedacht. Gemiddeld genomen komt influenza bij kinderen tussen de 0-19 jaar rond de 5% per seizoen voor en bij kinderen van 0-5 jaar rond de 9.5%. De ziektelast wordt in de beschreven studies meestal als mild omschreven en overlijdensgevallen worden niet genoemd.
De resultaten van het onderzoek gaan in tegen de huidige richtlijnen om kinderen met astma te vaccineren en geven aan dat het vóórkomen van influenza en de ermee gepaard gaande ziektelast meevallen.
Volgens de Belgische kinderarts dr. Raes van het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt bestaan er inderdaad weinig harde gegevens die aantonen dat vaccinatie van kinderen met astma zinvol is. Het lijkt echter redelijk influenzavaccinatie te overwegen bij kinderen waarbij de diagnose van astma vaststaat en de kans op ademhalingsproblemen verhoogd is als gevolg van een infectie door influenza. De ernst van het astma, weerspiegeld in de medicatienood, kan daarbij als selectiecriterium worden gebruikt.


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram