Opgepast met wurgspel

nieuws Vorige maand overleed een 11-jarige jongen uit het Waalse Amay na een luguber wurgspel. Zijn vader vond hem in zijn slaapkamer met een sjaal rond zijn nek. Eerder overleed ook al een kind uit Arlon.
Het zogenaamde 'jeu du foulard', waarbij jongeren zichzelf of elkaar wurgen, zou erg populair zijn bij de jeugd. In Frankrijk is uit onderzoek gebleken dat 1 op 10 jongeren het levensgevaarlijke spel al gespeeld heeft. Ook in België zou de populariteit toenemen.
Het is een spel waarin de luchtpijp en/of halsslagader wordt dichtgeknepen. Dat gebeurt met de hand, een riem of een sjaal. Het gevolg is dat de hersenen geen of nauwelijks nog zuurstof krijgen. Dit zuurstoftekort in de hersenen veroorzaakt een bedwelming, een roes die tot bewusteloosheid kan leiden. Wanneer de band plots wordt losgelaten, volgt een warm en duizelig gevoel. Jongeren doen dit bij zichzelf of bij elkaar.

Gevaar?
* Het is moelijk om in te schatten wanneer er losgelaten moet worden. Te laat is dus snel gebeurd. Dat maakt dat er gemakkelijk slachtoffers vallen.
* Het zuurstoftekort veroorzaakt hersenschade. De gevolgen daarvan gaan van versnelde veroudering van de hersenen, blijvende handicaps tot de dood.
* Een plotse hartstilstand kan optreden. Groter nog dan de kans op verstikking, is het risico dat het zuurstoftekort in de hersenen een plotse hartstilstand veroorzaakt.
* Als bij het loslaten de bloedtoevoer te plots te hoog is, kan een hersenbloeding optreden.

Signalen?
Volgende signalen kunnen erop wijzen dat uw kind aan dergelijke ‘spelletjes’ meedoet.
* Veelvuldig hoofdpijn
* Sporen op de nek
* Kleine bloeduitstortingen in de ogen
* sjaaltjes of riemen die zonder reden rondslingeren in de kamer,
* de aanblik van een kind met een rood aangelopen gezicht en buiten adem als men in zijn kamer komt wanneer er geen sprake is van een inspanning.

Meer info:
vclb.bmgroup.be
www.jeudufoulard.com
www.chousingha.be


Laatst bijgewerkt: november 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram