Gezondheidsproblemen door GFT-afval?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
gft-afval-150.jpg

nieuws Recent is enige onrust ontstaan naar aanleiding van berichten in de media over de gezondheidsaspecten van GFT-afval (groente-fruit-tuin) in de keuken. Aanleiding is een Duits onderzoek. Dit onderzoek stelt dat schimmelsporen in de lucht, afkomstig van organisch afval, allergische reacties, symptomen als van hooikoorts en jeukende huiduitslag kunnen veroorzaken.
Volgens Vlaco, de Vlaamse Compostorganisatie, klopt het dat schimmels een belangrijk onderdeel van het composteringsproces vormen. Ook in een bos vinden we heel wat schimmels op afbrekend materiaal. En schimmels produceren schimmelsporen die allergische reacties kunnen veroorzaken.
Maar... alles hangt af van de concentraties waarin die schimmelsporen voorkomen. In een Nederlands onderzoek van eind jaren ’90 werd de invloed van het bewaren van GFT-afval op de binnenhuis-atmosfeer onderzocht. Stofmonsters van de vloer werden geanalyseerd op microbiële reststoffen en schimmelsporen. Deze componenten kunnen in bepaalde concentraties een toename van de klachten bij astmatici en een verminderde of sterk wisselende longfunctie veroorzaken.
Vooral het al dan niet aanwezig zijn van een tapijt bleek bepalend te zijn voor de hoeveelheid microbiële componenten in het huisstof. Een vast tapijt of zelfs een losse mat zorgen voor een verhoging van de microbiële belasting met een factor 10 tot 100. GFT-afval in de keuken verhoogt deze belasting met “slechts” een factor 1,6 tot 5. Indien het keukenrecipiënt meer dan 1 maal per week wordt geledigd, betekent dit een reductie van deze factor tot 1,4 à 2,5.

De boodschap voor iedereen die zijn GFT-afval apart houdt, is eenvoudig : wie zich zorgen maakt, haalt best alle tapijten weg en zorgt ervoor dat het GFT-emmertje slechts enkele dagen in de keuken blijft staan.
Verder wordt het GFT-recipiënt best voor elke ophaling aangeboden, ook al is het niet helemaal vol. De container wordt regelmatig schoongemaakt met groene zeep of soda. (Vermijd chloor, desinfecterende middelen of insecticiden. Deze producten belemmeren immers het composteringsproces.). Bij afwezigheid (bijvoorbeeld vakantie) moet de GFT-container proper worden achterlaten. Het inzamelrecipiënt wordt best niet in de zon geplaatst.
Deze gouden (hygiëne)regels zorgen ervoor dat de gescheiden ophaling of het thuiscomposteren van GFT-afval geen gezondheidsrisico’s meebrengen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram