Verhoogt Anti-rookgeneesmiddel het risico op zelfmoord?

nieuws De Amerikaanse Food and Drug Administration onderzoekt momenteel of het nieuwe antirook-geneesmiddel Champix het risico op zelfmoord verhoogt. Aanleiding zijn een aantal rapporten over stemmingsstoornissen en vreemd gedrag bij mensen die Champix nemen. In minstens één geval zou er sprake zijn van zelfmoord. In afwachting dat het onderzoek is afgerond raadt de FDA alle dokters aan om patiënten die Champix nemen nauwgezet op te volgen.
In een reactie zegt producent Pfizer dat bij een onderzoek bij ruim 5000 patiënten geen enkele zelfmoord werd vastgesteld en dat er ook geen enkel bewijs bestaat van een oorzakelijk verband tussen het geneesmiddel en de gerapporteerde zelfmoordgevallen.
Champix (varenicline) is een partiële agonist (gedeeltelijke stimulator) van de a4ß2-nicotine-acetylcholinereceptor. Varenicline activeert deze receptor gedeeltelijk, waardoor het de dopamineafgifte minder stimuleert dan nicotine. Hierdoor ontstaat een geringer bevredigend effect dan dat van nicotine, maar het effect is voldoende om een terugval na het stoppen met roken te voorkomen. Daarnaast werkt varenicline ook als partiële antagonist (gedeeltelijke blokkeerder), waardoor het verhindert dat nicotine aan de receptor bindt. Zo voorkomt varenicline dat nicotine zijn verslavende werking kan uitoefenen
Het middel is niet onderzocht bij personen jonger dan 18 jaar en daarom voor hen niet aanbevolen. Hetzelfde geldt voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven.
Champix is enkel op voorschrift te verkrijgen, gebruikers volgen eerst een kuur van 12 weken en daarna nog een onderhoudskuur van nogmaals 12 weken.


Meer info: www.zelfmoord1813.be,
www.preventiezelfdoding.be/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram