Meer vrouwen sterven door hart- en vaatziekten dan door borstkanker

nieuws Ondanks het feit dat hart- en vaatziekten nog vaak als een typische mannenziekte wordt beschouwd, sterven er veel meer vrouwen door hart- en vaatziekten (51%) dan door borstkanker (3%). Daarmee zijn hart- en vaatziekten ook bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak. Dat zegt de European Society of Cardiology.
In vergelijking met mannen treden hart- en vaatziekten bij vrouwen wel gemiddeld tien jaar later op. Dat heeft te maken met de bescherming van vrouwen door het vrouwelijk hormoon oestrogeen, maar die bescherming valt weg na de menopauze.
Maar anderzijds zijn er een aantal risicofactoren die bij vrouwen sterker doorwegen dan bij mannen.

• Roken verhoogt bij vrouwen sterker de kans op hart- en vaatziekten dan bij mannen omdat ze de nicotine sneller opnemen, vooral als ze ook de pil nemen.
• Bij vrouwen met type 2 diabetes verdriedubbelt de kans op hart- en vaatziekten (tegenover een verdubbeling bij mannen).
• Bij vrouwen is de kans op ernstige en blijvende letsels na een beroerte (herseninfarct of CVA) groter dan bij mannen.

Bovendien worden de signalen van hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak te laat herkend en dikwijls onderbehandeld omdat die symptomen verschillen van die bij mannen. Waar een hartaanval bij mannen zich meestal aankondigt door pijn in de borst, hebben vrouwen eerder last van misselijkheid/overgeven, kortademigheid, vermoeideheid, hartkloppingen en flauwvallen.
Tenslotte krijgen vrouwen, in vergelijking met mannen, dikwijls niet de aangepaste behandeling. Ook reageren vrouwen soms anders op sommige behandelingen - die vooral bij mannen zijn uitgetest - omdat ze een ander hormonaal stelsel hebben, minder wegen en een hoger vetgehalte hebben. Aspirine vermindert bij vrouwen bijvoorbeeld wel de kans op een CVA maar niet op een hartinfarct, terwijl dit bij mannen net omgekeerd is.
De European Society of Cardiology roept dan ook op om meer aandacht te besteden aan het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen en om meer specifieke studies te doen over preventie en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram