Gevolgen hoofdletsel bij sporters vaak ernstiger dan gedacht

nieuws Jaarlijks raken 65.000 Nederlandse sporters geblesseerd aan hun hoofd en worden 16.000 sporters behandeld op een dienst spoedgevallen omwille van een hoofdblessure, zo meldt de organisatie Consument en Veiligheid. 1300 van hen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Zo'n zeven sporters per jaar overlijden aan een hoofdblessure.

Ongeveer een kwart van de mensen met licht hersenletsel houdt klachten zoals hoofdpijn en concentratiestoornissen. Om blijvende schade te voorkomen is het belangrijk dat de symptomen van een mogelijke hersenschudding snel worden herkend. Misselijkheid, evenwichtsproblemen, duizeligheid en gevoelig zijn voor licht duiden hier op.
Vooral bij voetbal, hockey, schaatsen, zwemmen en paardrijden komt veel hoofdletsel voor. De meeste verwondingen ontstaan door voorwerpen zoals een bal of hockeystick en door vallen en botsingen.

Hoofdblessures zijn in bijna de helft van de gevallen een open wond aan het hoofd, en in één op de vijf gevallen oppervlakkig letsel of een kneuzing aan het hoofd. Achttien procent heeft hersenletsel, waaronder enkele honderden sporters met ernstig schedel-/hersenletsel. De kans op hersenletsel, dat wil zeggen de kans op redelijk ernstig hoofdletsel, is het grootst bij schaatsen, hockey, motorsport, wielrennen, voetbal en paardensport. Bij hoofdletsels waarvoor een ziekenhuisopname nodig is, scoren paardensport, voetbal en wielrennen het hoogst.
De meeste doden door hoofdletsel vielen door paardrijden, gevolgd door wielrennen, zwemmen (duiken), kitesurfen, zeilen, en voetbal.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram