1 op 7 Belgen wordt in zijn leven depressief.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws 1 op de 7 Belgen (15%) wordt gedurende zijn leven zwaar depressief. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Daarmee komt België op de 7de plaats in de rangschikking, na onder andere Frankrijk (21%) en Nederland (18%). Meer dan 30 procent van de bevolking in Frankrijk, de VS en Nederland heeft al ooit een depressieve periode meegemaakt.

Maar volgens de Belgische onderzoekers die deelnamen aan de studie zijn de cijfers voor België mogelijk onderschat. Zo ligt het depressieniveau in Groot-Brittannië veel hoger, maar daar is een depressie geen taboe meer. Belgen slikken nog steeds de meeste antidepressiva van de gehele Europese bevolking en we hebben één van de hoogste zelfdodingscijfers ter wereld.
Uit het onderzoek blijkt dat depressies vooral in rijke landen voorkomen. In arme landen zouden volgens de onderzoekers familiebanden belangrijker zijn, wat de kans op een depressie doet slinken.

Vrouwen lopen dubbel zoveel kans op een depressie dan mannen na hun tienerjaren en voor de menopauze. Ook mensen met relatieproblemen, met een laag inkomen en hoog opgeleiden hebben een verhoogde kans op depressie.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram