Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Nieuwe interactieve online tool helpt artsen bij aanpak soa’s, die “onrustwekkend toenemen”

Laatst bijgewerkt: december 2019
123_AV_dokter_pen_voorschrift_2019.jpg

nieuws Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een online tool ontwikkeld voor het opsporen, behandelen en opvolgen van chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv en hepatitis A, B en C. De tool werd samen met mensen van het terrein ontwikkeld en is bedoeld voor zorg- en hulpverleners van de eerste lijn (vooral huisartsen), om te gebruiken tijdens de consultatie.

Volgens het KCE neemt het aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) in België “onrustwekkend” toe. Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn daarbij de sterkste stijgers. Door de toenemende antibioticaresistentie wordt het volgens het kenniscentrum steeds moeilijker om ze te behandelen.

Het KCE ontwikkelde een gratis online tool om zorgverleners van de eerste lijn, vooral huisartsen, tijdens hun consultaties te begeleiden bij het ter sprake brengen van seksuele gezondheid. Niet alleen chlamydia, gonorroe en syfilis komen erin aan bod, maar ook de diagnose van hiv en hepatitis A, B en C en naar welke specialist patiënten het best worden doorverwezen.

De interactieve tool is aangepast aan het specifieke profiel van de patiënt. Hij bevat zinnen waarmee de huisarts het delicate onderwerp ter sprake kan brengen. Vervolgens helpt de tool het risico inschatten en bepalen welke testen het best worden afgenomen. Als de patiënt besmet blijkt te zijn, stelt de tool de te volgen behandeling en de follow-up ervan voor. Voorts wordt er getoond hoe de seksuele partner(s) van de patiënt kunnen worden verwittigd.

De tool kan gratis worden geraadpleegd via www.soa.kce.be.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191126_04738156


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram