Voor jou gelezen op De Standaard

‘Koekjes hebben weerslag op mentaal welzijn’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Koekjes en andere zoete lekkernijen die transvetten bevatten, hebben negatieve effecten op de manier waarop gevoelens gekanaliseerd worden. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van San Diego dat gepubliceerd werd in The Journal of Health Psychology.

Wetenschapster Megan Holt onderzocht 5.000 personen op de invloed die transvetten hebben op de gevoelswereld. Uit de studie zou blijken dat transvetten knoeien met de wijze waarop gevoelens gereguleerd worden.

Personen die meer transvetten hadden gegeten hadden opvallend meer moeite om hun gevoelens te controleren. Verder was het voor deze testpersonen moeilijker om de emoties van anderen in te schatten en lag hun bewustzijn van hun eigen gevoelens beduidend lager.

Het zijn vooral de artificiële transvetten, die terug te vinden zijn in koekjes en andere gebakjes om ze langer vers te laten lijken, die een rommeltje maken van onze gevoelsbeleving. Transvetten die - in mindere mate - te vinden zijn in vlees en melkproducten, zouden minder invloed hebben.

Onderzoekster Holt roept op om zo weinig mogelijk transvetten te eten. ‘We moeten er ons goed van bewust zijn dat hetgene wat we eten een invloed heeft op ons psychologisch welzijn.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150608_01720186


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram