Europese Voedselautoriteit zegt dat chocolade goed is voor het hart

nieuws Volgens de Europese Voedselautoriteit (EFSA) kan cacaopoeder en zwarte chocolade helpen om een goede bloeddruk te bewaren. Chocoladeproducten zullen in de nabije toekomst mogen vermelden dat 10 g zwarte chocolade of cacaopoeder per dag goed is voor de bloeddoorstroming en de bloeddruk.

Dat wordt bevestigd door twee recente onderzoeken. In het ene onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal, bij mensen met een verhoogde bloeddruk en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, bleek dagelijkse consumptie van donkere chocolade het aantal cardiovasculaire gebeurtenissen te verminderen met 85 per 10.000 patiënten in een periode van 10 jaar.

Een tweede studie uit Australië, waarin een twintigtal onderzoeken werden geanalyseerd, komt tot het besluit dat pure chocolade en cacaopoeder een klein, maar significant effect hebben op de bloeddruk: deze wordt er op korte termijn gemiddeld 2 tot 3 mmHG lager door. De proefpersonen aten dagelijks 3 tot 100 gram pure chocolade of cacaopoeder. Uit de studies bleek dat pure chocolade en cacao de bloeddruk iets verlaagde. Hoewel 2 tot 3 mmHG niet heel veel is, is het toch een verlaging die vergelijkbaar is met de verlaging van de bloeddruk die ontstaat doordat mensen gezond eten en bewegen. Een mogelijke verklaring is dat cacao flavanolen bevat die de wanden van bloedvaten doen ontspannen en zich verder openen, waardoor de bloeddruk daalt.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram