Speelgoed kan uw kind doof maken

nieuws Uit een onderzoek socialistische mutualiteit De VoorZorg naar speelgoed dat geluid produceert blijkt dat 93 procent onveilig is en gehoorschade kan veroorzaken als het naar het oor wordt gebracht. Bij 86 procent is het risico zelfs erg groot omdat het speelgoed meer dan 100 decibel (dB) produceert.
De Voorzorg onderzocht 16 speeltjes. Die voldeden allemaal aan de Europese geluidsnorm van 90 decibel, zolang ze op armafstand werden gehouden. Maar als ze dicht bij het oor werden gehouden, bleken 4 op de 5 speeltjes het gehoor toch te kunnen beschadigen. Volgens Sylvia Pardon van De Voorzorg is de Europese geluidsnorm niet gemaakt op kindermaat. “De armpjes van kinderen zijn sowieso al korter dan die van volwassenen, dus ze bevinden zich dichter bij de geluidsbron. De oortjes zijn ook nog niet zo goed ontwikkeld, waardoor die toch veel gevoeliger zijn.”
Het Europees Parlement werkt momenteel aan nieuwe Europese regels voor veilig speelgoed. Daarin legt het Europees Parlement voor het eerst wettelijke normen vast voor impulsgeluid (eenmalige geluid). Wat continu geluid betreft, trekken we de leeftijdsgrens op om niet alleen baby's maar ook peuters en kleuters beter te beschermen. Gespecialiseerde normalisatie-instituten zullen geluidsplafonds bepalen die rekening houden met de gevoelige oortjes van kinderen tot drie jaar. Nu bestaan er enkel normen voor kinderen jonger dan 10 maanden.

Lees ook: Lawaai en oorbeschadiging


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram