Wanneer doe je best een middagdutje?

123-p-werk-dutje-siesta-170-8.jpg

nieuws Er zijn meer en meer bewijzen dat een middagdutje je goed doet. Maar wat is het ideale moment om ten volle te genieten van zo’n siesta?

Of het nu gaat om een korte siesta bij normale slaapomstandigheden of een langere siesta om slaap in te halen, men vermoedt dat die best in het begin van de namiddag wordt gehouden maar dan moet je ook nog weten om hoe laat precies. Dr. Sara Mednick die als slaaptherapeute verbonden is aan de universiteit van California heeft een zeer eenvoudige methode ontwikkeld om het ideale moment te berekenen: de siestaschijf (nap wheel).

Je moet gewoon het uur aanduiden waarop je ’s morgens wakker wordt (wake up time) en de schijf toont dan automatisch je ideale siestamoment, rekening houdend met het perfecte evenwicht tussen de duur van de diepe slaap (slow-wave-sleep) en de REM-slaap (rem sleep). Word je ’s morgens om 7 uur wakker, dan zal de schijf aantonen dat je siesta best begint om 14u. Dut je ervoor, dan heb je te weinig REM-slaap, daarna te weinig diepe slaap. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten middagdutje: een kort (tien à vijftien minuten) als power nap om eventjes op krachten te komen, of een lang (ongeveer een uur) als je je batterijen helemaal moet opladen omdat je ’s nachts niet voldoende hebt geslapen.

Mensen die lijden aan ernstige slaapstoornissen (slapeloosheid) nemen beter geen siesta om niet in een vicieuze cirkel te belanden.

 Klik hier om de siestaschijf te raadplegen.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram