Geen middagdutje voor kind ouder dan twee jaar?

123-kind-slaap-bed-middagdutje-08-17.jpg

nieuws

Middagdutjes kunnen bij kinderen ouder dan twee jaar leiden tot een slechte nachtrust, waarbij zowel de duur als de kwaliteit van de slaap zou afnemen. Dat bleek uit een Australische studie die twee jaar geleden verscheen in het vakblad Archives of Disease in Childhood, en die ook bij ons enige weerklank kreeg. Maar om uit die ene studie te besluiten dat u het middagdutje voor uw peuter beter kunt schrappen, is op zijn minst voorbarig

1. Het onderzoek in kwestie analyseerde 26 eerdere studies. Maar zoals de onderzoekers zelf toegaven, waren die studies vaak van slechte kwaliteit. Uiteindelijk waren slechts negen kwaliteit en/of duur van de slaap onderzochten.  In slechts één studie ging het om kinderen ouder dan twee jaar. In de rest van de studies ging het om kinderen van drie jaar en ouder. 
De auteurs van de studie adviseren dan ook niet om te stoppen met middagdutjes voor kinderen ouder dan twee jaar, maar pleiten integendeel voor meer en beter onderzoek. 

2. Anderzijds zijn er de voorbije jaren ook enkele studies verschenen die net de voordelen van een middagdutje voor jonge kinderen en hun ouders in de verf zetten. Zo bleek uit een studie in Proceedings of the National Academy of Sciences bijvoorbeeld dat peuters beter presteren op school als ze een middagdutje doen. De onderzochte kleuters herinnerden zich na een dutje ongeveer 10 procent meer van de spelletjes die ze voor hun dutje hadden gespeeld, dan wanneer ze geen middagslaapje deden. 

Besluit
Eigenlijk bestaan er momenteel geen overtuigende wetenschappelijke bewijzen pro of contra een middagdutje voor kinderen ouder dan twee jaar. Een leeftijd waarop uw peuter geen middagdutje meer nodig heeft, is niet te geven

• Kinderen tussen 1 en 3 jaar slapen ’s nachts gemiddeld 10 tot 12 uur. Het middagdutje neemt af van 2 tot 3 uur naar 1 tot 2 uur. Meestal houdt het middagdutje spontaan op rond de leeftijd van drie jaar. 

• Daarna slapen kinderen tot 6 jaar ongeveer 10 tot 12 uur per nacht, zonder middagdutje.
• Natuurlijk zijn kinderen heel verschillend. Er zijn er die veel en weinig slaap nodig hebben. 

Waarschijnlijk bent u als ouder het best geplaatst om te beoordelen of uw peuter zijn of haar middagdutje nog nodig heeft. Er bestaat geen enkele reden om uw kindje te forceren om 's middags nog even te slapen, maar evenmin niet te laten slapen. 

Bronnen
http://adc.bmj.com/content/100/7/615
http://www.pnas.org/content/110/43/17171.full ;
www.kindengezin.be/opvoeding/opvoedingsvragen/slapen/slaapbehoefte/


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram