Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor onbehandelbare vorm van gonorroe.

nieuws Gonorroe of druiper, een seksueel overdraagbare aandoening (soa) waarmee elk jaar miljoenen mensen geïnfecteerd raken, wordt steeds resistenter tegen medicijnen en daardoor mogelijk onbehandelbaar. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties roept regeringen en artsen op beter op te letten wanneer zich gevallen van antibioticaresistente gonorroe voordoen. De resistente bacterie werd in 2010 in 17 Europese landen aangetroffen.

Gonorroe is een bacteriële infectie die ontstekingen, onvruchtbaarheid en complicaties bij de zwangerschap kan veroorzaken en in het ergste geval tot de dood leidt. Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap besmet was hebben vijftig procent kans op een ooginfectie die tot blindheid kan leiden.

Na chlamydia is gonorroe de seksuele aandoening die het vaakst wordt overgedragen. In 2010 werden in Europa meer dan 32.000 gevallen vastgesteld. Mensen die zijn geïnfecteerd met de soa lopen ook meer kans besmet te raken met andere ziekten, zoals hiv.

Wetenschappers zijn van mening dat door te veel of incorrect medicijngebruik gecombineerd met het verbazingwekkende vermogen van de gonorroebacterie zich aan te passen, het nu bijna een soort superbacterie is. Niet alleen moet gebruik van antibiotica beter worden gecontroleerd, ook moet er betere seksuele voorlichting komen. Condoomgebruik is een effectieve manier om besmetting te voorkomen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram