Klein effect acupunctuur bij chronische pijn

123-accupuct-rug-170_10.jpg

nieuws Acupunctuur helpt mogelijk een klein beetje tegen chronisch rug-, nek- en schouderpijn, gewrichtspijnen en hoofdpijn. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van 29 wetenschappelijke studies gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine.

Mensen die met acupunctuur werden behandeld, rapporteerden een matige verbetering van hun pijnklachten in vergelijking met diegenen die een nepbehandeling krijgen, en een iets grotere verbetering in vergelijking met mensen die geen behandeling kregen. 50% van de acupunctuurgebruikers rapporteerden een vermindering van hun klachten met de helft, tegenover 43% bij nepacupunctuur en 30% zonder behandeling. Het grote effect van nepacupunctuur doet de onderzoekers vermoeden dat er dus ook andere factoren meespelen die het succes van beide behandelingen bepalen. De onderzoekers denken dat het om een placebo-effect gaat en dat het weinig uitmaakt waar de naalden worden geplaatst en hoe diep ze het lichaam binnendringen.


Laatst bijgewerkt: oktober 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram