Zes goede redenen om nooit binnen te roken

logo-binnen-roken.jpg

nieuws Van 14 tot 18 november 2016 organiseren VIGeZ, de Vlaamse Logo's, Zorg en Gezondheid en Kom op tegen Kanker de actieweek 'Gezond Binnen' opnieuw plaats: "Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!" De actieweek loopt samen met de campagne "Binnen roken is nooit oké" van Kom op tegen Kanker. Deze loopt van 14 tot 27 november.

Weinig mensen weten hoe gevaarlijk en schadelijk roken in huis is. Passief roken is in Vlaanderen de belangrijkste milieufactor in huis voor het verlies van gezonde levensjaren. In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen nog elke dag in de tabaksrook. Hierdoor hebben ze meer kans om ziek te worden. Veel ouders weten dat meeroken ongezond is en nemen al maatregelen. Alleen zijn er heel wat misverstanden. Zo is roken onder de dampkap of aan het open raam geen oplossing. De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich toch nog in huis zonder dat u er iets van merkt: in de lucht, op de meubels, het speelgoed. Rook dus enkel buiten.

De rook die opstijgt van uw brandende sigaret en de rook die u uitblaast zijn allebei erg schadelijk. Er zitten meer dan 4.000 giftige stoffen in die rook zitten, zoals lood, benzeen en arseen. Minstens 70 daarvan kanker kunnen veroorzaken.

1. Het gif blijft in de lucht hangen
De giftige stoffen zijn heel klein. U ziet ze niet, u ruikt ze niet. U denkt dat de rook weg is, maar de schadelijke deeltjes blijven in de lucht hangen. Tot wel vijf uur nadat u gerookt hebt. Sigarettenrook is de grootste bron van fijn stof in huizen en gebouwen waar mensen roken.

2. Het gif verspreidt zich door het hele huis
U loopt rond in huis. U doet deuren open en dicht. Zo zweven de giftige stoffen van de ene kamer naar de andere.

3. Het gif plakt overal aan
De giftige stoffen zetten zich vast op alles. Op de kleren, de vloer, de zetels en het speel- goed. Als kinderen hun jas aandoen, in de zetel ploffen of met hun speelgoed spelen, krijgen ze die stoffen binnen. Kleine kinderen kruipen bovendien rond en brengen vaak hun hand naar hun mond. Ook zo krijgen ze die giftige stoffen binnen.

4. Uw huis stinkt en muren en gordijnen worden geel.

5. Passief roken is ongezond
Bij meeroken spelen op het vlak van gezondheid dezelfde mechanismen een rol als bij actief roken. De blootstelling is echter veel lager, omdat rook in de omgeving wordt verdund met schone lucht.
• 20 tot 30 % meer kans op longkanker;
• 25 tot 30 % meer kans op een hartziekte, zoals een hartinfarct en hartkramp.
• 20 tot 30 % meer kans op een beroerte
• Irritatie aan de slijmvliezen van neus en keel.
• Een lager geboortegewicht van het kind (voor zwangere vrouwen).

6. Voor kinderen is passief roken extra gevaarlijk
De giftige stoffen zijn extra schadelijk voor kinderen van alle leeftijden omdat hun longen en afweersysteem nog niet volgroeid zijn. Dat is pas zo als ze tiener zijn.? Ze hebben dus kleinere luchtwegen en ademen sneller dan volwassenen, waardoor ze meer giftige stoffen opnemen. Zeker bij jonge kinderen werken fysiologische processen, zoals filtering door de nieren en de verwerking van afvalstoffen, anders en soms minder efficiënt dan bij volwassenen.
• Ze hoesten meer en hebben vaker last van een piepende ademhaling.
• ?Ze hebben meer kans op luchtwegaandoeningen zoals longontsteking en bronchitis.
• Verminderde longfunctie.
• Verhoogde kans op astma en kinderen met astma kunnen meer aanvallen krijgen, die ook heviger zijn.?
• Ze krijgen vaker een oorontsteking en andere gehoorproblemen.
• Peuters die meeroken hebben vaker huidproblemen.
• Baby's hebben meer kans om te sterven door wiegendood.
• Kinderen die opgroeien in een huis waar gerookt wordt, hebben drie keer meer kans om later zelf ook te gaan roken.

Meer info
http://www.nooitbinnenroken.be/


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram