Waarom is roken slecht voor het hart?

nieuws Als iemand rookt, komen er via de longen een groot aantal chemische stoffen in het bloed terecht, waaronder nicotine en koolmonoxide. Nicotine en koolmonoxide zijn de voornaamste verantwoordelijken voor de negatieve weerslag van roken op hart en bloedvaten.

Nicotine verhoogt de bloeddruk en het hartritme. Pas 20 minuten na de laatste trek worden de bloeddruk en het hartritme opnieuw normaal. Nicotine heeft ook een negatieve invloed op de beschermende bekleding van de bloedvaten en kan op die manier aderverkalking en de vorming van bloedklonters in de hand werken. Bovendien stimuleert het de spieren in de wand rond de bloedvaten om samen te trekken. De bloedcirculatie in de kleinste bloedvaten kan daardoor vertragen of afgesloten worden. Het meest uitgesproken gebeurt dit in de huid. Daarom hebben rokers vaak last van koude handen en voeten.
Koolmonoxide vermindert het zuurstofgehalte in het bloed. Het effect daarvan duurt uren. Als er minder zuurstof in het bloed zit, moet er meer bloed rondgepompt worden. Dus het hart moet harder werken. Bovendien beschadigt koolmonoxide de wand van de bloedvaten, waardoor cholesteroldeeltjes er gemakkelijker aan blijven kleven. Bovendien verhoogt roken het bloedglucosegehalte doordat het lichaam minder gevoelig voor insuline wordt.

Wie regelmatig rookt is in feite een hogebloeddruklijder met tussenpozen en verkeert voortdurend in een half-verstikte toestand.
Wanneer u de pil gebruikt, verhoogt roken bovendien de kans op allerlei complicaties zoals trombose, hartinfarct...


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram