Roken veroorzaakt 270.000 kankers per jaar

nieuws Roken veroorzaakt elk jaar ruim 270.000 kankers in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek in het Journal of Clinical Oncology, in 9 Europese landen (Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk).

Van de 440.000 mensen die bij het onderzoek waren betrokken rookte één man op vier en één vrouw op vijf. Eén man op drie en één vrouw op vier had vroeger gerookt. Na 11 jaar bleken 14.500 mensen die blootgesteld waren aan tabaksrook kanker te hebben die geheel of gedeeltelijk veroorzaakt werd door roken. Dat betekent 270 gevallen per 100.000 mensen. Rokers hebben 2,6 keer meer kans op kanker dan niet-rokers en 1,5 keer meer dan ex-rokers.

De meest voorkomende kankers waren colonkanker, longkanker en urinewegkanker. Van alle vastgestelde kankers bleek 35% te wijten aan roken. Van sommige types kanker, zoals longkanker en slokdarmkanker was meer dan 80% te wijten aan roken.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram