Meeste rokers stoppen zonder hulpmiddelen

nieuws Ruim tweederde van de ex-rokers stopt zonder hulpmiddelen. De meesten vonden het ook makkelijker dan ze verwacht hadden. Dat stellen Australische onderzoekers die 511 rookstopstudies bekeken (Het onderzoek verscheen op het open wetenschapsforum PLoS Med 7(2): e1000216).
Volgens de onderzoekers wordt in de medische literatuur echter meestal de nadruk gelegd op stoppen met hulpmiddelen of met gedragstherapie. De literatuur benadrukt steeds weer dat ongeassisteerde rookstop uiterst moeilijk is, en dat rokers te weinig rookstophulpmiddelen gebruiken. Deze overdreven medicalisering kan rokers de verkeerde boodschap geven, namelijk dat zelf stoppen moeilijk zo niet onmogelijk is. Terwijl de grootste groep ex-rokers wel op die manier is gestopt.

Bovendien is het volgens de onderzoekers helemaal niet bewezen dat de hulpmiddelen ook effectief een voordeel bieden in de dagdagelijkse praktijk. De meeste studies geven weliswaar aan dat hulpmiddelen de kans op stoppen verdubbelen. Maar volgens de Australische onderzoekers is het best mogelijk dat de deelnemers aan deze studies – die meestal gefinancierd worden door de farmaceutische industrie – mensen zijn die al vaak een mislukte stoppoging achter de rug hebben. Dat het dus om de meest hardnekkige rokers gaat. Volgens een grote Amerikaanse studie bleek bijvoorbeeld dat van de ex-rokers die stopten zonder enige hulp na tien jaar 47,5% nog steeds niet rookte, tegenover slechts 23,6% van diegenen die een hulpmiddel hadden gebruikt.

De onderzoekers stippen ook aan dat slechts een beperkt aantal rokers geïnteresseerd is in hulplijnen en een doorgedreven begeleiding. Veel effectiever zijn rookstopcampagnes mt concrete tips om te stoppen, en intitiatieven zoals een rookverbod in café’s en winkels, een drastische verhoging van de prijs van de sigaretten enz.

Besluit van het verhaal: Rokers die willen stoppen kunnen dit beter enkel op wilskracht doen dan te investeren in pleisters en kauwgom.


Laatst bijgewerkt: februari 2020
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram