Dik zonder sigaret?

dossier Rokers zien vaak niet af van hun ongezonde gewoonte omdat ze denken op die manier snel in gewicht bij te komen. Maar is dat zo? Brengt stoppen met roken je balans hopeloos uit evenwicht? Niet als je met enkele eenvoudige zaken rekening houdt.

Twijfel je ivm stoppen met roken omdat je hebt gehoord dat je dan snel in gewicht bijkomt? Laat je niets op de mouw spelden! De gezondheidsvoordelen van stoppen met roken wegen ruimschoots op tegen het nadeel van een beperkte gewichtstoename. Hou rekening met enkele eenvoudige zaken en je komt al een heel eind vooruit.

Wat doet een sigaret?

Roken verhoogt het energieverbruik en remt de eetlust. Wie stopt met roken, krijgt meer smaak van zijn eten, eet daardoor mogelijk ook wat meer en komt zo misschien wat in gewicht bij. Zolang het niet ontspoort en je niet in gewicht blijft toenemen en je daarbij gaat voor een meer gezonde leefstijl, is er meestal niets aan de hand. Het wordt moeilijker als het gemis van een sigaret leidt tot extra snoepen en "snacken".

Met de volgende tips hou je de kilo’s in bedwang

Beperk het aantal tussendoortjes tot 2 à 3 per dag. Neem als gezond tussendoortje ter vervanging van een sigaret bijvoorbeeld een stuk fruit of wat magere yoghurt.

Drink minstens anderhalve liter water per dag. Zo onderdruk je de plotse zin in snoep of in een sigaret. Bovendien zou voldoende water drinken ook goed zijn om de nicotine uit het lichaam te verwijderen.

• Zoek een alternatief voor koffie. Tijdens de stopperiode versterkt koffie de associatie met de sigaret.

Beperk of vermijd alcohol. Alcoholische dranken brengen niet alleen veel calorieën aan, ze brengen je ook veel sneller in verleiding om een sigaret op te steken.

Neem voldoende beweging, ten minste dertig minuten per dag. Intensieve sportbeoefening is niet per se nodig. Activiteiten zoals traplopen, tuinieren, stofzuigen, wandelen en fietsen zijn zeker voor beginnelingen ook al goed.

• Zorg dat je altijd iets om handen hebt zoals een kruiswoordpuzzel of een huishoudelijk klusje. Op die manier voorkom je dat je naar snoep grijpt bij gebrek aan een sigaret.

• Kies voor eten dat weinig calorieën levert in verhouding tot volume en gewicht. Kies met andere woorden voor een voeding die rijk is aan groenten, fruit, volkorenbrood en volkoren graanproducten. Beperk vet- en suikerrijke producten.Laatst bijgewerkt: mei 2021
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram