Ben je als roker of vaper vatbaarder voor het coronavirus?

123-e-sigaret-rook-6-13.jpg

nieuws Aangezien COVID-19 zich vooral op de longen zet, vragen veel rokers zich af of ze meer kans hebben op complicaties als ze besmet raken met het virus. “Ja, er is steeds meer bewijs dat dat zo is”, klinkt het bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

Waarom hebben rokers een grotere kans op complicaties?
Roken verstoort het immuunsysteem, zowel in het algemeen als specifiek in de luchtwegen, waardoor het virus harder kan toeslaan. Daarnaast beschadigt rook de trilhaartjes van het slijmvlies in de luchtwegen, en die moeten er net voor zorgen dat vervuilende stoffen wegblijven. Roken is bovendien ook schadelijk voor het hart en de bloedvaten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wie kampt met een cardiovasculaire ziekte een grotere kans heeft op complicaties na besmetting met dit virus.
Hebben rokers ook meer kans om besmet te raken met het coronavirus?
Ja. Rokers hebben, zoals hierboven vermeld, een verstoord afweersysteem en zijn dus vatbaarder voor infecties en virussen. Bovendien raken ze geregeld hun gezicht aan, waardoor het virus vanop de handen naar de mond, neus en ogen wordt overgedragen en zo makkelijker het lichaam kan binnendringen.
Is vapen of het gebruik van een e-sigaret extra gevaarlijk in tijden van corona?
Net zoals bij sigaretten raak je vaak je gezicht aan, waardoor de kans dat het virus toegang krijgt tot je lichaam verhoogt. Het is dus heel belangrijk om geregeld de handen te wassen. Er is evenwel geen bewijs dat vaping zelf het risico op een besmetting verhoogt. Evenmin is aangetoond dat vapen de kans op complicaties vergroot.

Lees ook: 10 zelfhulptips om te stoppen met roken

Bronnen:
www.gezondleven.be
www.tabakstop.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram