Man herstelt niet van gebroken hart

123-txt-scheid-gebroken-hart-psych-08-15.jpg

nieuws Een verbroken relatie is emotioneel gezien pijnlijker voor vrouwen. Maar vrouwen herstellen daarvan wel beter dan mannen. Dat meldt de wetenschappelijke website Scientas op basis van een onderzoek onder 5705 mensen afkomstig uit 96 landen. De deelnemers aan dit onderzoek moesten nadat hun relatie uit was op een schaal van 0 tot 10 aangeven hoe pijnlijk dat zowel emotioneel als fysiek was.

Uit het onderzoek blijkt dat een verbroken relatie een negatievere invloed heeft op vrouwen. Gemiddeld gaven zij hun emotionele pijn een 6.84 op de schaal van 0 tot 10. Mannen kwamen gemiddeld uit op 6.58. Fysieke pijn na een verbroken relatie gaven de vrouwen een 4.21, terwijl de mannen gemiddeld op 3.75 bleven hangen.

Vrouwen mogen dan na een verbroken relatie meer pijn ervaren: ze herstellen wel beter dan mannen, zo blijkt tevens uit het onderzoek. Ze komen er emotioneel gezien sterker uit. Mannen daarentegen herstellen nooit helemaal, maar gaan gewoon door met hun leven.

De resultaten zijn volgens de onderzoekers te verklaren wanneer we naar de geschiedenis van onze soort kijken. Een vrouw is geëvolueerd om meer in een relatie te investeren dan een man. Een korte romantische ontmoeting kan leiden tot negen maanden zwangerschap, en werd voor onze vrouwelijke voorouders gevolgd door vele jaren borstvoeding geven, terwijl de man haar letterlijk enkele minuten na de ontmoeting weer kon verlaten zonder te hoeven investeren. Dit zou ervoor gezorgd hebben dat vrouwen kritischer zijn wanneer ze een partner kiezen. En wanneer de relatie dan toch verbroken wordt, doet dat de vrouw op korte termijn meer pijn.

Voor mannen ligt dat anders: zij zijn geëvolueerd om de aandacht van vrouwen te trekken en het verlies van een partner zal op korte termijn niet zo’n pijn doen. De man voelt het verlies sterker en langer wanneer het eenmaal tot hem doordringt dat hij opnieuw de competitie met andere mannen aan moet gaan om te kunnen vervangen wat hij is kwijtgeraakt of erger nog: wanneer hij zich realiseert dat wat hij is kwijtgeraakt onvervangbaar is.

Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram