Zwanger op reis

nieuws Een zwangerschap hoeft uw reisplannen niet altijd te doorkruisen. Maar u moet toch wel rekening houden met bepaalde risico’s en beperkingen. Op reis is het risico op infecties groter. Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstiger gevolgen hebben dan als u niet zwanger bent. Elke situatie die gepaard gaat met hoge koorts kan bijvoorbeeld tot vroeggeboorte leiden. Infecties kunnen ook moeilijker behandeld worden omdat sommige geneesmiddelen nadelig kunnen zijn voor het embryo.

Voor het vertrek moeten in ieder geval alle routine zwangerschapsonderzoeken uitgevoerd zijn. Bij voorkeur worden alle inentingen toegediend vóór de zwangerschap. Zo niet worden de inentingen uitgesteld tot na de zwangerschap, tenzij de vaccinatie noodzakelijk is om de zwangere vrouw te beschermen.
De ideale periode om te reizen voor een zwangere vrouw situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op een miskraam en er bestaat weinig risico op vroegtijdige arbeid.
• Aangezien het risico voor een spontaan miskraam het grootst is tijdens het eerste trimester, stelt u een verre reis beter uit tot na deze periode. Reizen als dusdanig verhoogt het risico voor miskraam niet, maar de opvang van een eventuele ernstige bloeding kan problemen stellen, vooral in afgelegen gebieden.
• Tijdens het derde trimester moet u vooral bedacht zijn op bloedingen, zwangerschapsvergiftiging (gezwollen voeten, hoge bloeddruk, eiwit in de urine) en vroegtijdig breken van de vliezen. Reizen tijdens het laatste trimester wordt ook fysiek moeilijk en oncomfortabel.
Na 32 weken mag een zwangere vrouw geen intercontinentale vluchten meer nemen, en na 36 weken geen enkele vlucht. Vraag uw arts in dat verband een attest met de vermoedelijke bevallingsdatum.
• Reizen naar gebieden waar gele koorts voorkomt (wanneer u vroeger niet gevaccineerd bent) en naar gebieden waar resistente malaria heerst (zone C, met name een groot deel van tropisch Zuid-Amerika, zwart Afrika, Indië en zuidoost Azië) worden in ieder geval afgeraden.
• Ook reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met een slechte gezondheidszorg zijn af te raden. De mogelijkheden om medische verzorging te krijgen als u ziek wordt of als er iets misgaat, zijn dan te beperkt. Bij langdurig verblijf in de tropen wordt aangeraden de bevalling te laten plaatsvinden in een land waar hiv gecontroleerd transfusiebloed aanwezig is.


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram