Seksueel overdraagbare bacterie mogelijk bron van prostaatkanker

123-anat-prostaat-mann-genit-testis-170-06.jpg

nieuws

Volgens Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers kan prostaatkanker het gevolg zijn van een trichomonas-infectie (trichomoniasis). Dat is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) die veroorzaakt wordt door een parasiet (Trichomonas vaginalis). Trichomonas verloopt, zeker bij mannen, vaak jarenlang onopgemerkt, is niet ernstig en is goed te behandelen met antibiotica. In de zwangerschap kan trichomonas waarschijnlijk wel leiden tot vroeggeboorte.

Volgens de studie in het vakblad PNAS  produceert de trichomonas-parasiet een eiwit dat sterk lijkt op een menselijk eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de groei van goed- en kwaadaardige cellen in de prostaat. Ze onderzochten onder meer de aanwezigheid van antistoffen tegen dit Trichomonas-eiwit in bloedstalen van 111 besmette en 79 niet-besmette mensen: in 57% van de besmette, maar ook in 11% van de niet-besmette stalen trof men antistoffen aan; bij besmette mannen veel meer (79%) dan bij besmette vrouwen (30%). De onderzoekers stelden vast dat onder invloed van deze parasiet goedaardige prostaatcellen met 20% en kwaadaardige cellen met 40% toenemen. De onderzoekers vermoeden dat een besmetting met de parasiet, in combinatie met andere factoren, een ontstekingsproces op gang kan brengen dat leidt tot prostaatkanker. Het gaat hier evenwel om een studie op prostaatcellen in het labo, niet bij levende personen met prostaatkanker. Meer onderzoek is nodig om uit te wijzen of prostaatkanker effectief door bacteriën wordt veroorzaakt of verergerd. Een nieuw onderzoek waarin de lab resultaten zullen worden vergeleken met die van prostaatkankerpatiënten is al aangekondigd.


Laatst bijgewerkt: juli 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram