Hormonale behandeling prostaatkanker verhoogt kans op dementie

123-afb-prost-ca-tek-170_08.jpg

nieuws Mannen die androgeendeprivatietherapie (ADT) gebruiken vanwege prostaatkanker, dementeren gemiddeld eerder dan leeftijdsgenoten zonder ADT. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Oncology, meldt het vakblad Medisch Contact.

Een oorzakelijk verband staat daarmee nog niet vast, maar de resultaten sluiten aan bij eerder onderzoek dat een verband legde tussen ADT en cognitieve achteruitgang. De resultaten staan in.

De studie analyseerde gegevens van ruim 9.000 patiënten met prostaatkanker. Ongeveer één op de vijf mannen onderging hormonale therapie. Er was een statistisch significant verband tussen ADT en de kans op dementie. In vergelijking met de mannen die geen ADT kregen, kwam dementie ongeveer twee keer vaker voor. Vooral bij 70-plussers ging ADT veel vaker gepaard met een dementieel syndroom: na vijf jaar 13,7 procent in vergelijking met 6,6 procent bij leeftijdsgenoten zonder ADT.

Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram