Kankerrisico na kanker meer dan verdubbeld

nieuws Ex-kankerpatiënten hebben meer dan een verdubbeld risico op een tweede tumor van hetzelfde type. Het risico op een ander type kanker is licht verhoogd: 10 procent. Dat blijkt uit onderzoek in Denemarken in het Canadian Medical Association Journal.
De onderzoekers analyseerden gegevens van de hele Deense bevolking. Ongeveer 10 procent (765.255) ontwikkelde één of meerdere kankers tussen 1980 en 2007.

De kans op een tweede primaire tumor van hetzelfde type is het grootst bij patiënten die een sarcoom hebben gehad. Uitzondering op een vergrote kans op een tumor van hetzelfde type is prostaatkanker. Toch is ook de kans op andere soorten kanker bij patiënten met een prostaatkanker in de voorgeschiedenis met ongeveer 20 procent gereduceerd. Bij keelkankerpatiënten is deze kans met bijna 80 procent sterk toegenomen.

Het opvallende contrast tussen een meer dan tweemaal verhoogd risico voor eenzelfde kankertype en een licht verhoogd risico op een andersoortig kanker leidt volgens de auteurs tot de veronderstelling dat individuele patiëntkenmerken zoals leefstijl- en genetische factoren een belangrijke rol spelen.

bron: CMAJ 2011, doi: 10.1503/cmaj.110167 en 111424

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram