Nieuwe gezondheidscheck moet onbetrouwbare tests vervangen

nieuws Een aantal Nederlandse artsenorganisaties en gezondheidsfondsen lanceren een Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC). Deze check is volgens de initiatiefnemers het wetenschappelijke antwoord op de vele, in hun ogen, vaak onbetrouwbare gezondheidstests die (online) worden aangeboden. Met de test hopen huisartsen het hoofd te bieden aan de wildgroei aan bodyscans en commerciële gezondheidstests.

De PGC richt zich vooral op preventie en verbeteren van de leefstijl. Elke volwassen Nederlander kan op het internet een persoonlijk gezondheidsrapport laten opstellen. De reeds bestaande gezondheidschecks, leiden volgens de tegenstanders vaak tot onnodig vervolgonderzoek. Bij het vervolgonderzoek blijkt vervolgens dat er niets aan de hand is.

Na het aanmaken van een account krijgt u aan de hand van vragenlijsten ('hoeveel drinkt u?', 'bruist u van de energie?', 'heeft u wel eens stress?') en over ziekten in de directe familie een persoonlijk advies over uw leefstijl en uw kans op o.m. diabetes, nierziekten en Chronisch obstructief longlijden (COPD). Na het beantwoorden van de vragen geeft de test adviezen die passen bij de betrokken personen. Het advies kan uiteenlopen van tips om de leefstijl te verbeteren, het advies om aanvullende labtests te laten doen (op eigen kosten of op die van de werkgever als deze meewerkt), tot het advies om de huisarts te bezoeken. De basis van de check is gratis, voor aanvullende modules moet er betaald worden.

Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram