‘Huizen van het kind’ voor preventieve gezinsondersteuning

nieuws Alle ouders - of het nu over ouders van pasgeborenen gaat of ouders van pubers - stellen zich wel eens vragen over de ontwikkeling, de gezondheid of de opvoeding van hun kind. Vandaag zijn er tal van organisaties die ouders en kinderen ondersteunen in het beantwoorden van deze vragen. Nog te vaak werken deze diensten los van elkaar. Een Huis van het Kind is een lokaal netwerk dat al deze initiatieven bundelt. Niet noodzakelijk overal met hetzelfde aanbod, maar wel als herkenbare ontmoeting- en ondersteuningsplaatsen voor alle ouders.

Een Huis van het Kind integreert opvoedingsondersteuning, preventieve gezondheidszorg en ontmoeting. Het decreet zorgt er ook voor dat de verwezenlijkingen op het vlak van opvoedingsondersteuning kunnen verder gezet worden.

Opvoedingsondersteuning staat in Vlaanderen op de kaart en is een onmisbare pijler in de Huizen van het Kind.
Op het vlak van de preventieve gezondheidszorg bestaat de uitdaging in een versterkte synergie tussen de preventieve gezondheidszorg zoals deze vormgegeven wordt op de consultatiebureaus en de eerste lijn, in het bijzonder met de huisartsenkringen.

De noden van gezinnen en het aanbod kunnen lokaal verschillend zijn. Daarom zijn de Huizen van het Kind in de eerste plaats een lokaal verhaal. In elke gemeente, of over verschillende gemeenten heen kan er een aanbod samengebracht worden. Iedere organisatie die gezinnen met kinderen ondersteunt, wordt aangemoedigd om dat aanbod te integreren in een samenwerkingsverband Huis van het Kind.

De Huizen van het Kind zijn toegankelijk voor alle gezinnen en
net daardoor kunnen ze een belangrijke rol spelen in de strijd tegen kinderarmoede. Als je alle gezinnen bereikt is de kans groot om ook de kwetsbare gezinnen over de drempel te krijgen. Het is dan ook belangrijk om in de Huizen van Kind een aanbod te creëren om deze doelgroep goed te ondersteunen. Op die manier spelen de Huizen van het Kind een belangrijke rol in het lokale beleid en in hun strijd tegen kinderarmoede. Hiermee wordt het armoedeplan van minister Ingrid Lieten mee ondersteund.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram