Gedragsproblemen door paracetamol tijdens zwangerschap?

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-pil-wit-paracetamol-pijnst-09-16.jpg

nieuws Kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap paracetamol slikte, hebben vaker gedragsproblemen zoals hyperactiviteit. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Bristol in JAMA Pediatrics.

Tijdens het derde trimester van een zwangerschap zou het risico van paracetamol het grootst zijn.
Eerder legden ook Spaanse wetenschappers een verband tussen het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap en hyperactiviteit en autisme bij kinderen.

De Britse wetenschappers onderzochten het gebruik van paracetamol onder 7796 moeders. Iets meer dan de helft (53%) had tussen de zes en achttien weken zwangerschap paracetamol ingenomen, 42% tussen de twintig en tweeëndertig weken. In beide groepen bestond er een verhoogde kans (+ 20 à 40 %) op gedragsproblemen en hyperreactiviteit. Bij paracetamolgebruik tussen de twintig en tweeëndertig weken was er ook een verhoogde kans op emotionele klachten bij het kind. Eventuele gedragsproblemen werden vastgesteld met een vragenlijst wanneer de kinderen zeven jaar oud waren.

Ongeveer vijf procent van de onderzochte kinderen had op die leeftijd gedragsproblemen. Als het risico op gedragsproblemen met 20 % zou stijgen door paracetamolgebruik, dan zou dit betekenen dat de kans op gedragsproblemen stijgt van 5 naar 6 op honderd.
Zoals met elk epidemiologisch onderzoek kan men er echter niet van uitgegaan dat als er een statistische relatie is gevonden er ook een oorzakelijk verband is.

Bovendien vertoont het onderzoek een aantal gebrekkige punten. Zo werden de gedragsproblemen beoordeeld door de moeder en niet door een 'onafhankelijk' persoon. Bovendien is niet bekend hoeveel paracetamol de vrouwen slikten en waarvoor, en of ze nog andere geneesmiddelen slikten.
De Britse onderzoekers stellen ook vast dat paracetamol ondanks deze conclusie veiliger voor het kind is dan bijvoorbeeld ibuprofen of zwaardere pijnstillers.

In een reactie op dit onderzoek zegt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) dat zwangere vrouwen er niet van mogen uitgaan dat een medicijn 'onschuldig' is. Dat u alleen medicijnen gebruikt als het echt nodig is. Bij sommige (milde) pijnklachten, zoals spierpijn en hoofdpijn, kan een zwangere vrouw ook eerst niet-medicamenteuze methoden proberen: rust nemen/slapen/vroeg naar bed, massage, (buiten) bewegen, ontspannen, een douche of bad nemen of afleiding zoeken.

Bronnen:
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2543281 http://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/media-aandacht-onderzoek-naar-effect-gebruik-paracetamol-tijdens-zwangerschap/1929
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram