Apothekers willen beperking vrije verkoop paracetamol

nieuws In Nederland wil de beroepsbond van apothekers, KNMP, om de vrije verkoop van pijnstiller sop basis van paracetamol aan banden te leggen. Alleen verpakkingen van 20 stuks mogen dan nog vrij verkocht worden. Zo hoopt de organisatie het aantal ziekenhuisopnamen na verkeerd gebruik van de pijnstiller terug te dringen. Jaarlijks worden in Nederland rond 2000 mensen in het ziekenhuis opgenomen, meestal met leverproblemen omdat ze te lang een hoge dosis paracetamol slikten of in één keer een te hoge dosering gebruikten.
In Duitsland en Groot Brittannië werd al eerder besloten om de vrije verkoop van paracetamol te beperken. In Engeland is het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de maatregel gedaald.
In België staat er geen beperking op het aantal pillen in een pakje. Maar verpakkingen die meer dan 10,05 g paracetamol bevatten, kunnen alleen bekomen worden op voorschrift van een arts, of mits een schriftelijke aanvraag van de patiënt. De preparaten die naast paracetamol ook codeïne bevatten, zijn steeds onderworpen aan een voorschrift.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram