Diagnosecriteria MS aanzienlijk verbeterd

nieuws Een internationaal panel van specialisten heeft nieuwe diagnosecriteria voor Multipele Sclerose (MS) met behulp van de MRI opgesteld. Een voordeel van de nieuwe diagnosecriteria is dat de diagnose MS eerder kan worden gesteld, waardoor de nu beschikbare medicijnen interferon bèta en glatirameer acetaat effectiever ingezet kunnen worden. Daarnaast wordt de door patiënten als zwaar en langdurig ervaren diagnostische periode sterk verkort. De onzekerheid over het wel of niet hebben van MS scoort bij patiënten hoog op de irritatieschaal.
MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel die zich kenmerkt door het verlies van myeline. Dit is een stof die de uitlopers van een zenuwcel omhult en de geleiding van zenuwprikkels langs de lange zenuwvezels of axon bespoedigt. Over het ontstaan van MS is nog veel onduidelijk. Afhankelijk van de ernst van de aandoening uit MS zich in zwakte en onhandigheid tot verlamming, visuele beperkingen en zelfs emotionele of intellectuele veranderingen. Sommige patiënten hebben perioden van terugval, bij anderen is de ziekte geleidelijk progressief. De nieuwe criteria zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Annals of Neurology’ van november 2005.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)

bron: VU Medisch Centrum Amsterdam

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram