Grote prijsverschillen in de kost van woonzorgcentra

123-verpl-zorg-senior-rusthuis-06-18.jpg

nieuws

De gemiddelde dagprijs in de Vlaamse woonzorgcentra bedroeg op 1 mei 2019 59,05 euro. Dat is 2,54% meer dan het jaar ervoor, of na aftrek van de inflatie een reële stijging van 0,65%. Indexaties en nieuwe kamers of voorzieningen zijn de belangrijkste redenen voor de prijsstijging. 

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “De stijging van de dagprijzen valt grotendeels te verklaren door de algemene stijging van de levensduurte of inflatie. We kenden immers een inflatie van +1,89% over de periode van de meting. Voor de rest van de stijging zijn er verschillende verklaringen. Er waren zo’n 450 voorzieningen die hun prijs mochten indexeren met meer dan 2% omdat ze al lange tijd geen prijswijziging hadden gedaan. Daarnaast telden we ook 12 volledig nieuwe voorzieningen. Die hebben door hun nieuwbouw typisch een hogere prijs dan bestaande voorzieningen, gemiddeld bedroeg de dagprijs daar 66,90 euro. Tot slot zien we ook prijsstijgingen bij renovaties of uitbreidingen van het bestaande aanbod.”
Onderlinge verschillen
De stijging van de dagprijs was in 2019 het sterkste in Limburg (+3,12%). In 2018 was Limburg nog de traagste stijger. Limburg doet dus een beperkte inhaalbeweging in zijn prijzen, maar blijft gemiddeld genomen goedkoper dan het Vlaamse gemiddelde.

De openbare sector en de VZW-sector blijven beduidend goedkoper dan de profitsector, al stijgt de prijs er iets sneller.

Opmerkelijk is dat 58,82% van de voorzieningen een gemiddelde dagprijs hanteren die lager is dan het Vlaamse gemiddelde. In de goedkoopste voorzieningen is de dagprijs lager dan 45 euro. In de 16 duurste woonzorgcentra is de dagprijs meer dan 80 euro.

Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram