Meer vertrouwen in net geklede huisarts

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Volgens een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2010;154:A2898) hebben patiënten meer vertrouwen in een net geklede huisarts.
Vier modellen die vier verschillende typen huisartsen moesten voorstellen, namelijk de oudere en jongere mannelijke en de oudere en jongere vrouwelijke huisarts, werden ieder in vier kledingstijlen (zakelijke, formele, semiformele en vrijetijdskleding) gefotografeerd. Deze foto’s werden aan proefpersonen getoond met de vraag ‘Hoeveel vertrouwen heeft u in deze dokter?’.

De mate van vertrouwen werd weergegeven op een schaal van 0 (geen vertrouwen) tot 10 (volledig vertrouwen).
Er waren 2 groepen beoordelaars: patiënten van 65 jaar of ouder en professionelen.
De kledingsstijl had een significante invloed op de mate van vertrouwen in de oudere en jongere mannelijke huisarts en in de jongere vrouwelijke huisarts. De verschillende kledingstijlen bij het type oudere vrouwelijke huisarts werden niet verschillend beoordeeld. Vergeleken met de patiënten waren de professionals meer uitgesproken in hun oordeel: slechts 2 van de 59 professionals (3%) scoorden de 4 kledingsstijlen bij de jonge vrouwelijke huisarts gelijk. Bij de professionals was er een duidelijke voorkeur voor de formele en semiformele kledingstijl. De oudere patiënt leek iets meer voorkeur te hebben voor een zakelijke of formele kledingstijl. Vooral bij de oudere mannelijke huisarts werd vrijetijdskleding weinig gewaardeerd.

Voor een deel van de patiënten en professionals maakte de kleding van het model niet uit voor de mate van vertrouwen. Zo had bij 45% van de patiënten de kledingstijl van de oudere mannelijke huisarts geen invloed op het geschonken vertrouwen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram